La indumentària en la imatgeria festiva segons Marc Udina: “Una figura no és completa fins que no està en moviment”

Marc Udina, figurinista i escenògraf, va fer una xerrada el passat dissabte 10 de juliol sobre la creació d’indumentària per a imatgeria festiva. L’acte es va fer en el marc del 250 aniversari dels Gegants Hereu i Pubilla de Vilanova i la Geltrú i en ell va explicar que a l’hora de crear un disseny “res és aleatori” i que s’ha de tenir present el tipus de personatge que encarna aquella figura.

“L’estètica ens explica una història, amb la indumentària pots explicar la vida d’una persona”, afirma. És per aquest motiu que sempre s’ha de fer documentació i recerca, aprofundir sobre el caràcter històric d’aquella peça i no quedar-se només amb el que diu l’imaginari col·lectiu.

Per exemple, s’ha de pensar en el tipus de teixits als quals haurien tingut accés els personatges d’aquelles figures en l’època en la qual estan ambientades, o pensar en el significat dels colors. Una barretina lila, per exemple, és sinònim d’estatus.

Udina, com a dissenyador de vestimentes com la dels Gegants Coloms de Sant Andreu de Palomar, va explicar que el vestuari permet intervenir en la forma de la figura, generar volums que no tingui amb peces de roba o encoixinats. També va remarcar que és important pensar si el gegant o bèstia s’haurà de vestir o no abans de cada sortida, ja que s’hauran d’afegir elements (guies, gafets, etc.) que permetin que la roba quedi ben posada.

Recentment Udina també ha dissenyat els nous vestits dels gegants Hereu i Pubilla de Vilanova i la Geltrú, que es presentaran el pròxim dimarts 3 d’agost. A l’hora de fer-ho ha pensat ens les proporcions dels estampats, en les textures, en la resistència dels teixits al sol i en triar robes tenint en compte el pes total de la figura. Com afirma: “un gegant o bèstia no és complet fins que no està en moviment”.