La Pobla de Montornès farà un homenatge als avis, i als corrals que havien tingut, amb l’estrena d’un Gall

Divendres 30 de juliol tindrà lloc la presentació d’una nova bèstia festiva a la Pobla de Montornès. Es tracta d’un Gall, que entrarà a formar part del seguici popular del municipi.

La figura, feta per l’escultor Joan Miró (el mateix constructor que lo Marraco de Lleida), s’estrenarà conjuntament amb un curtmetratge que tindrà com a protagonistes els Timbalers de l’Associació Amics de Montornès. El vídeo s’ha realitzat sota la direcció de Jordi Pardo i ha comptat amb la participació d’altres habitants de la Pobla, que han fet d’actors secundaris.

Símbol d’unió i diversió

El nou Gall vol ser una representació de tots aquells avis i àvies de la Pobla que antigament havien tingut corrals de galls i gallines a les seves cases. Verònica Garcia, vicepresidenta de l’entitat, explica que abans, tothom de la Pobla tenia un espai per aquests animals.

La figura també vol arribar a ser un símbol d’unió, pau i diversió, aconseguint que tothom s’hi senti identificat. És per aquest motiu que a la bèstia s’hi troben diferents colors, com el verd, color de l’esperança, i el groc, en solidaritat amb els presos polítics. A més, el verd, el lila i el groc són colors que també estan presents a l’escut municipal, mentre que tampoc falten el groc i el vermell en referència a la Senyera.

Una presentació posposada

Com li ha passat a altres entitats, el confinament va interrompre el procés de construcció de la figura de l’Associació Amics de Montornès. Garcia recorda que la bèstia es va encarregar el novembre del 2019, i que la colla va haver-se de comunicar amb fotos i de manera telemàtica durant tot el confinament amb el constructor per poder anar veient el seu progrés.

El juny del 2020 va arribar el Gall al municipi, però s’havia d’acabar el curtmetratge i les restriccions per la pandèmia no ho feien fàcil. Finalment serà aquest 2021, el divendres 30 de juliol, quan es doni a conèixer la figura en un acte amb aforament limitat que es farà a les 22 hores a la plaça de la Bassa.

Per assistir-hi cal reservar prèviament l’entrada, que es pot aconseguir els dies 24 de juliol, d’11 a 13 h, i 29 de juliol, de 19 a 20 h, al Casal de la Pobla (carrer Major, 31).

El curtmetratge “Pollastre”

L’acte de presentació ha estat pensat com si fos l’estrena d’un curtmetratge i comptarà amb la presència del drac la Pigota, padrí de la bèstia, que vindrà acompanyat pels Grallers de l’Associació Amics de Montornès. Resulta que l’any 2016, la presentació d’aquesta figura també es va fer amb un curt dirigit per Jordi Pardo.

La pel·lícula, titulada Pollastre, es va començar a gravar el desembre del 2019, però el rodatge es va haver de suspendre per culpa de la pandèmia. Més d’un any després, fins al març del 2021, no s’ha pogut reprendre, finalitzant-lo aquest mes de juny.

El vídeo compta amb la participació aproximada d’unes 300 persones i ha tingut com a càmera a Robert Mora. Des de l’Associació Amics de Montornès s’agraeix la feina que ha fet l’equip de producció, per l’interès i la disposició que ha tingut.

Per anar fent un tastet del curt, en el següent videoclip podeu escoltar el tema central, creat per Joan Escrivà:

(Foto: Brett Jordan / Pexels)