S’estrena l’Àliga de Sabadell, una bèstia cuinada a foc lent i en plena pandèmia

Dissabte 10 de juliol, per fi, després de quasi un any i mig de moltes restriccions, es va poder presentar en públic l’Àliga de Sabadell. La nova bèstia, impulsada per la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia, va estar apadrinada per l’Àliga de Mataró i l’Àliga de Tàrrega i va comptar, com a àligues convidades, amb la presència de la de Girona i la de Tortosa.

Núria Orta, secretària de l’entitat, explica que la presentació va ser tot un èxit i que la ciutat va rebre molt bé la figura. Al llarg de la tarda de dissabte es van fer dos passis, un a les 17 h i un altre a les 19 h, que van tenir al voltant de 150 assistents cada un.

Al contrari del que se sol fer en algunes presentacions, l’Àliga de Sabadell no va fer acte de presència al final de l’esdeveniment, sinó al principi, perquè tothom la pogués veure durant més estona. Així doncs, va ser la primera bèstia a ballar a plaça (a continuació dels Gegants de Gràcia), on la van rebre les seves padrines.

Després d’un parlament per part dels representants de l’entitat impulsora de la figura, la bèstia va fer el seu ball i tot seguit, el presentador de l’acte, David Bonilla, va donar pas a la resta de balls i imatges festives.

A l’acte també va assistir el compositor de la música de l’Àliga de Sabadell, el músic Roger Andorrà, que dirigint la Cobla de Ministrers del Pla de Bages va posar música a la presentació. Després del ball de l’Àliga, cada colla convidada va fer una actuació davant la nova figura i al final es va fer un ball conjunt.

Una espècie protegida 

L’Àliga de Sabadell, construïda per l’artesà imatger de Cardona Toni Mujal, representa una àliga perdiguera o cuabarrada. Es tracta d’una espècie que està en perill d’extinció a Catalunya, motiu pel qual la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia li ha volgut donar visibilitat.

La peça fa 190 cm d’alçada i 330 cm de llargada, està feta de fibra de vidre i pesa 28 kg. Té les ales plegades i porta la mateixa corona que la de l’escut de Sabadell. Al bec porta un ram de flors i dues cebes en representació de la ciutat.

Els portants van vestits amb els tres colors de l’emblema municipal. Porten pantalons de color verd i groc i a la part de dalt duen una camisa blanca. Ells han estat els creadors del ball de la nova Àliga, la música de la qual ha compost Andorrà.

La peça musical comença amb una introducció solemne en la qual la bèstia saluda els quatre cantons. Tot seguit, amb una sonoritat força clàssica es produeix un joc de pregunta-resposta. Ja en la tercera part, la música vol simbolitzar com l’Àliga emprèn el vol i és en la part final quan aquesta desferma tota la seva rauxa donant voltes.

Un projecte adaptat a les cirscumstàncies

 

Poc després que a finals de febrer de 2020 s’anunciés que la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia impulsava el projecte de l’Àliga de Sabadell, va arribar la primera onada de la pandèmia i el confinament.

Durant tot aquest temps, el constructor de la figura, Toni Mujal, va anar avançant feina al seu taller i anava comunicant a la colla els seus progressos. Així i tot, la secretària de la colla, Núria Orta, recorda que va haver-hi etapes en què fins que els representants de l’entitat no van anar al taller de l’artesà imatger, la construcció de la figura no podia seguir avançant.

En un primer moment, la colla tenia previst presentar la nova figura per la Festa Major de Sabadell del 2020, cosa que al final no es va poder fer a causa de la situació sanitària. Tot i així, Orta destaca que tot aquest temps també ha servit perquè l’entitat pogués preparar millor el projecte de la figura.

Finalment, des del 2020 fins avui, l’entitat ha organitzat dues campanyes de micromecenatge per obtenir fons per a la construcció i presentació de l’Àliga. La primera es va fer el març del 2020 a través de la plataforma de Goteo i la segona s’ha fet aquest 2021 amb l’objectiu d’aconseguir patrocinadors que col·laboressin en l’estrena de la peça.

En tots dos casos, Orta recalca que les campanyes han tingut molt bona rebuda per part de la ciutadania i dels negocis locals i que la colla està molt contenta amb l’ajuda que han rebut i que ha fet possible aquest projecte.

Notícies relacionades: