El Drac dels Monjos estrena per Festa Major una nova rèplica que redueix el seu pes a la meitat

En el marc del 40 aniversari del Drac dels Monjos, dimecres 14 de juliol va tenir lloc la presentació d’una nova rèplica del drac de tres caps feta per Dolors Sans. El canvi ha permès alleugerar el pes de la figura, que ha passat dels 80 kg als 40 kg actuals. Per fer-ho, l’escultora vilafranquina ha aprofitat el drac que hi havia fins ara com a motlle de l’actual per fer-ne una rèplica pràcticament idèntica amb una fibra de vidre menys gruixuda.

Tal com explica el president de l’Associació Drac dels Monjos, Josep Maria Magriñà, la nova bèstia presenta algunes variacions. Per exemple, el drac treu la llengua, fet que permet dissimular més els punts de foc, i a l’esquena se li ha col·locat una peça per poder tirar algun element de foc aeri de tant en tant.

Durant la presentació de la nova figura, es van poder veure els tres dracs exposats (el nou, el que hi havia fins ara i l’original) als jardins de la Casa de Cultura Mas Catarro. L’acte també va servir per estrenar el nou vestuari, que encara que no canvia de disseny, sí que s’ha renovat i per exemple els pantalons dels portants han passat del beix al color gris. La colla de diables Spantus dels Monjos també va estar present a l’acte, acompanyant el nou drac en la seva estrena.

Una Festa Major estàtica i de mínims

Portants del Drac dels Monjos

Sense haver-ho desitjat, la situació d’enguany de la pandèmia de la Covid-19 ha empitjorat respecte l’estiu passat. No obstant això, municipis com Santa Margarida i els Monjos han apostat per celebrar una Festa Major segura amb tres principals premisses: públic estàtic, controls d’aforament i mascareta. Tot plegat ha estat gràcies al treball realitzat per la Comissió d’Entitats, creada l’any passat per aquesta finalitat i amb l’organització de l’Ajuntament.

Des del dijous 15 de juliol fins al dimarts dia 20 estan previstos una quarantena d’actes en els quals es faran algunes enceses. Així, divendres dia 16 des de les 19 hores, els tres Dracs dels Monjos estaran exposats a la plaça de l’Església per a qui es vulgui fotografiar amb ells. A les 21 h començarà al mateix espai un correfoc infantil amb el Ball de Diables Spantus petit i el Drac juvenil dels Monjos. Més tard, a les 22 h, faran les seves enceses les colles grans.

Ja dissabte, hi haurà una exhibició de balls populars a les 19 h davant de l’Ajuntament. En tots aquests actes no cal reserva prèvia, però sí que hi haurà un control de l’aforament conforme l’ordre d’arribada.

40 anys plens de novetats

Josep Maria Magriñà destaca en el 40 aniversari del Drac dels Monjos la llarga trajectòria d’aquest Drac de tres caps que no ha parat de fer enceses i participar en correfocs. Tot comença l’any 1981, quan dos veïns dels Monjos, Joan Fàbregas i Fèlix Martínez, es van animar a construir un drac pel poble, que van fer ells mateixos, i li van donar aquesta característica de tenir tres caps.

Disset anys després, el juliol del 1998 prenia el relleu una nova peça, encarregada a la constructora Dolors Sans, fent una rèplica del mateix Drac, més lleugera de pes, 82 kg, i amb unes línies més estilitzades, millorant la seva estètica i donant-li un aire més simpàtic.

A la primavera del 2007, es va realitzar una remodelació important a la colla, i es van introduir alguns canvis, per tal de revitalitzar i donar un nou impuls al grup, que a l’any següent va estrenar vestuari, acompanyament musical i coreografia pròpia.

Finalment, el juny del 2018 es presentava al municipi el Drac Juvenil, rèplica del Drac gran, ampliant i enriquint el teixit social i folklòric del municipi.

Ja enguany, com a novetat, s’ha publicat en vídeo un conte de la col·lecció ‘Els Contes de la Quadra’ en què el Drac dels Monjos és el protagonista. La història, escrita i dibuixada per l’autora local Neus Sendra, tracta d’una bèstia, el Drac juvenil, que al principi té por dels coets, però que al final s’acaba animant a tirar-ne. El podeu escoltar en el següent enllaç:

 

Notícies relacionades: