El Drac dels Monjos surt al carrer amb mesures de seguretat davant la Covid-19

Dracs de Santa Margarida i els Monjos

Hi ha hagut molt d’esforç al darrere i, finalment, serà possible. Aquesta cap de setmana, el municipi de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) celebrarà la seva Festa Major. Ho farà a porta tancada, sense convidar persones ni colles de fora, ja que les mesures de prevenció de la Covid-19 no permeten que es produeixin aglomeracions. Una part dels actes es farà a l’aire lliure amb control de les distàncies i de l’aforament, l’altra part seran activitats virtuals que es podran seguir pel canal de Youtube del consistori.

El passat mes de juny, després que la Comissió de Festes decidís fer un pas al costat en l’organització de la Festa Major, un grup de persones format per representants de les principals entitats del municipi va voler tirar endavant el model festiu que des de feia dies s’estava treballant a la Taula de Cultura. Com destaca un dels membres d’aquest grup i president de l’Associació del Drac dels Monjos, Josep Maria Magriñà, “amb prudència i les coses ben fetes, la festa es pot fer”.

Per aquestes festes de Santa Margarida i els Monjos, doncs, s’han adaptat tots els actes per complir amb les mesures de seguretat que marca la Generalitat. El drac i els diables del municipi, per exemple, faran un correfoc, però la cercavila no es podrà veure a peu de carrer, sinó des dels balcons i les finestres de les cases. En el cas de les enceses i els balls de lluïment que es facin sobre l’escenari, aquests només es podran veure des d’una zona concreta de la localitat. Allà només podrà accedir-hi la ciutadania que prèviament hagi anat a buscar els tiquets d’entrada.

Un manifest per defensar la festa

Per recolzar la idea de participar a la Festa Major, el passat dilluns 13 de juliol, la colla del Drac dels Monjos va publicar un manifest a Facebook en el qual manifestava la seva determinació a participar en les festes d’enguany: “Sabem que no és fàcil, i nosaltres entenem la gent que hi veu dubtes i prefereix quedar-se a casa. Però els que ho veiem clar, ens hem informat i actuem amb les mesures que toca, si us plau, que ens deixin actuar!”, deia el text.

En el manifest, l’entitat també explicava que s’havia fixat en les recomanacions que va publicar a mitjans de juny l’Agrupació del Bestiari per poder portar el drac: “Mascareta, guants, desinfecció i totes les mesures que calguin, i endavant…!!”.

Solucions de plàstic, de desinfectants i de roba

Segons Magriñà, la imatge festiva que duu la colla del Drac dels Monjos té diferents avantatges per poder participar a la festa. El primer de tots és que està feta de fibra de vidre i, per tant, no hi ha risc de malmetre’s quan se li aplica desinfectant. A més, és un drac que té un espai interior molt ampli. Es recolza sobre les espatlles i l’esquena de la persona però la cara, que és la zona que més contagia, queda distanciada de qualsevol altra part de la figura. Per poder agafar-lo bé, a més, el portant s’ajuda de dues nanses metàl·liques.

Durant les sortides que faci el Drac en les festes d’enguany, els membres de la colla aniran molt equipats. L’objectiu és protegir-se els uns dels altres de qualsevol contagi de la Covid-19. Els portants portaran gorra, ulleres de protecció, mascareta, mocador a la boca, màniga llarga i guants de pell. Junt amb tot això, cada cop que es canviï el portant del drac, es netejaran les nanses metàl·liques amb desinfectant.

“Fa temps que estem remant per fer una Festa Major possible i adaptada. Hi ha hagut molt de treball darrere, s’han posat mesures estrictes i molt segures”, afirma Magriñà fent referència a l’equip que ha organitzat les festes. Pel que fa als actes infantils que es feien cada any, en aquesta edició s’han anul·lat per no exposar cap menor d’edat.