Surt a la venda el llibre dels 25 anys de les Festes de Sant Josep Oriol

Sant Josep Oriol

Ja fa uns mesos que es va anunciar que el coronavirus obligava a ajornar la presentació del llibre Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent festa i fent cultura popular. La publicació havia de veure la llum amb motiu de la Festa Major del barri del Pi, que al març es va haver de cancel·lar a només una setmana de celebrar-se.

Ara que s’ha pogut reobrir la Casa dels Entremesos i que la impremta ha pogut distribuir els llibres, la publicació surt al carrer. A més, s’ha optat per aprofitar la celebració del Sant Jordi d’estiu, que s’ha programat en diverses poblacions pel dijous 23 de juliol.

El llibre és obra de Nico Alonso i Dani Mosquera, geganters del Pi i estudiosos del tema, que han comptat amb la col·laboració de nombrosos fotògrafs.

La publicació consta de dues parts diferenciades. La primera repassa la història de les festes a partir dels actes propis i singulars que la formen: la Passejada dels Oriols, els Atracaments d’en Perot, l’Emmulassa’t, el Retaule de Sant Josep Oriol o Bestieses. També s’hi explica que un estudi recent a l’Arxiu Històric de Santa Maria del Pi ha constatat que les festes s’han celebrat gairebé sense interrupcions d’ençà del 1806, tot i que el format actual, més popular i participatiu, és del 1995.

La segona part del llibre és un catàleg gràfic que conté més de tres-cents gegants, capgrossos, bèsties, balls tradicionals i altres colles de cultura popular. Es tracta de tots els entremesos que han sigut convidats a les festes al llarg d’aquest quart de segle. S’hi poden veure elements de tot el país i, fins i tot, d’altres països com Andorra, França o Bèlgica.

La publicació ha estat editada per l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, principal organitzadora de les Festes de Sant Josep Oriol, amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella de Barcelona. És el segon llibre que publica l’entitat, després de la ‘Petita Història de la Mulassa de Barcelona’, coeditat amb l’Editorial Mediterrània l’any 2018.

Està previst que el llibre es presenti el dijous 15 d’octubre en un acte públic, sempre que les mesures sanitàries ho permetin. La idea seria comptar amb veïns i comerciants que han treballat per la festa al llarg d’aquests anys. Ara per ara, es pot aconseguir a la Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2) a un preu de 10 €.

(Foto: El Basilisc de Reus -en primer pla- ha estat una de les bèsties que ha assistit en una de les 25 edicions de les Festes de Sant Josep Oriol / Font: Associació d’Amics dels Gegants del Pi)