L’Àliga de Sabadell ja té data d’estrena: dissabte 10 de juliol

El pròxim dissabte 10 de juliol a la tarda, a la plaça de Sant Roc de Sabadell, tindrà lloc l’estrena de l’Àliga de Sabadell. L’acte comptarà amb la presència de quatre àligues més, una de cada província de Catalunya, representant així tot el principat. Faran de padrines l’Àliga de Mataró i l’Àliga de Tàrrega i com a convidades vindran l’Àliga de Girona i l’Àliga de Tortosa.

Durant l’esdeveniment també participaran altres figures del nou Seguici Festiu de Sabadell com el Lleó de Sabadell, la Víbria de la Creu Alta de Sabadell i els Gegants de Sabadell. A més, s’hi podran veure diferents actuacions de cultura popular.

L’acte serà conduït per David Bonilla i comptarà amb música en directe amb una formació de Ministrers dirigida per Roger Andorrà, compositor de la música de l’Àliga de Sabadell.

Per tal d’acomplir amb els protocols de la Covid-19, l’acte s’ha pensat en un format d’una hora i mitja. Es faran dos passis perquè en pugui gaudir el màxim de públic possible. Hi haurà una passada a les 17.30 h i una a les 19.30 h. Les entrades es podran adquirir gratuïtament a través d’un enllaç que es farà públic a finals de juny.

Una àliga cuabarrada

L’any passat la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia va crear una campanya de micromecenatge per a la construcció de l’Àliga de Sabadell. La creació d’aquesta bèstia festiva sorgeix del neguit de la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia de Sabadell per tal de fer créixer la cultura popular de la ciutat. Es van agafar com a referents àligues com la de Mataró, Reus, Tàrrega, Tarragona, Girona o Barcelona.

Sabadell és la cinquena ciutat més important del país en dades del 2018. Com a tal, l’entitat considera que ha de ser un dels referents de la cultura popular i tradicional del país i que, per tant, es reconegui al llarg del territori.

En el disseny, la colla s’ha inspirat en l’àliga perdiguera o cuabarrada, una espècie en perill d’extinció catalana. Aquesta ha estat construïda per Toni Mujal de Cardona, un constructor amb experiència en aquesta tipologia de bestiari.

El projecte d’aquesta figura tan solemne disposa d’un ball creat pels portadors de l’entitat que estan assajant perquè es converteixi en una tradició identitària de la ciutat. Els portadors també tindran vestuari propi i un acompanyament musical preparat i assajat per les seves sortides.