Els Gegants del Pi celebren aquest juny les Festes Quinquennals amb ballades, exposicions i xerrades

L’any 2020, el coronavirus va obligar a ajornar una de les festes més esperades pels amants dels gegants i la imatgeria festiva. Es tracta de les Quinquennals dels Gegants del Pi, unes celebracions que es fan els anys acabats en 0 i 5. Aquestes festes expliquen la recuperació dels quatre Gegants del Pi el 12 de juny de l’any 1960. Per fer-ho, se solen programar diferents actes com exposicions, conferències i cercaviles.

Excepcionalment les Festes Quinquennals tindran lloc un any més tard, el juny d’aquest 2021. La millora de la situació epidemiològica dels darrers mesos ens permet celebrar unes festes adaptades a les restriccions vigents i complint totes les mesures sanitàries. Les Quinquennals s’iniciaran el dissabte 12 de juny amb una ballada de gegants centenaris d’arreu de Catalunya a la plaça de Sant Josep Oriol, on també hi participaran els quatre Gegants del Pi. L’acte té un aforament limitat, les entrades del qual estan exhaurides.

Per altra banda, del 13 al 20 de juny, els gegants convidats i els quatre Gegants del Pi estaran exposats al Palau de la Virreina. Serà tota una efemèride ja que s’hi podran veure gegants centenaris d’arreu de Catalunya que no solen sortir de les seves poblacions com els de la Ciutat, l’Arboç, Sitges, Lleida, Tarragona i Reus.

Durant els deu dies de les Festes Quinquennals se celebraran dues xerrades centrades en la rica diversitat de festes que trobem al nostre territori, cada una d’elles amb un model festiu, elements i danses molt concret. Totes dues seran amb aforament limitat i reserva prèvia d’entrades, que podeu trobar en el següent enllaç: http://www.gegantsdelpi.cat/.

La primera tindrà lloc el dijous 17 de juny a La Casa dels Entremesos, que tractarà els balls de gegants a Catalunya i anirà a càrrec de la mestra de dansa Montserrat Garrich, que repassarà les tècniques, les coreografies i les dificultats a l’hora de ballar amb gegants.

La segona serà una taula rodona on es posarà sobre la taula el paper dels gegants a la festa. En aquesta ponència parlarem sobre les característiques de quatre zones geganteres del país: la ciutat de Lleida, el Camp de Tarragona, les comarques gironines i les comarques barcelonines. Serà el dissabte 19 de juny a les 18 h al Palau de la Virreina.

Els Gegants del Pi ja es troben documentats en relació amb la basílica de Santa Maria del Pi l’any 1601, pel que fa al gegant. El 1624 apareix la geganta i el 1669 els gegants petits o gegantons. Les figures actuals són de l’any 1807 els grans (atribuïts a Ramon Amadeu) i del 1858 els petits (obra de José Galceran). A finals del segle XIX van ser abandonats, ja que es va deixar de celebrar la processó de Corpus al Pi.

No seria fins al 1960 que una campanya ciutadana va decidir recuperar les quatre figures. La restauració va anar a càrrec de Manel Casserras i Boix, sota la direcció dels dissenys d’Evarist Mora, qui els va vestir tot inspirant-se en les imatges del segle XIX: els grans, com a turcs, i els petits, com a burgesos afrancesats. El 12 de juny del 1960 van tornar a veure la llum en una gran festa. Al llarg dels anys vuitanta i noranta es van fer les rèpliques de les quatre figures, que preserven les peces originals.