Sabadell enriquirà el seu seguici festiu amb dues bèsties noves

Escultura de fang del Lleó de Sabadell

A la ciutat de Sabadell recentment s’estan coent dos projectes molt interessants vinculats amb el bestiari festiu. Es tracta de la creació d’un lleó i una àliga, dues figures solemnes que a l’època medieval s’inspiraven en la religió cristiana. El Lleó representava l’evangelista sant Marc, mentre que l’Àliga podia estar relacionada o bé amb la figura de Jesús o bé amb la de l’evangelista Sant Joan.

Els impulsors d’aquest últim element, és a dir, l’Àliga, són els membres de la colla de Gegants de Gràcia de Sabadell. El cap de colla de l’entitat, Albert Gusi, remarcà el 14 de febrer al programa El Cafè de la Ràdiode Ràdio Sabadell, que l’àliga, dins de la història de les festes majors i el corpus, “és l’element més representatiu d’una ciutat” i que a un municipi com Sabadell li faltava.

En aquests moments, el projecte de construcció de la nova figura es troba en la fase inicial. Els geganters del barri de Gràcia tot just estan fent un esbós per decidir quina forma tindrà. Volen que la bèstia s’inspiri en l’àliga cuabarrada o perdiguera, una espècie que es pot trobar al Vallès i que està amenaçada arreu d’Europa. A més, també tenen clar qui la construirà, encara que de moment no revelaran el secret.

Un lleó de quasi tres metres… de llargada

L’altra figura festiva que també s’està preparant pel seguici festiu de Sabadell és el Lleó. En aquest cas, el projecte, promogut per l’entitat Encultura’t, està més avançat. Sense anar més lluny, aquest mes de febrer l’escultor Jordi Grau, del Taller el Drac Petit de Terrassa, ha començat a fer els primers passos per preparar el motlle de la figura.

Com explica el Diari de Sabadell, el constructor ha hagut d’utilitzar fins a 600 quilos de fang per fer una escultura amb la forma del lleó. Aquesta després s’haurà de recobrir d’escaiola i, reforçar amb canya, per crear el motlle, que serà la base a partir del qual es crearà la bèstia final amb resina i fibra de vidre.

Grau preveu que el Lleó de Sabadell pesi al voltant de 25 quilos. En total, la figura, pensada per a un sol portador, mesurarà gairebé tres metres de llargada.

(Foto: Escultura de fang del Lleó de Sabadell / Font: David Go Hi)