Castelló elimina alguns espectacles pirotècnics de les Festes de la Magdalena

Encesa Botafocs

Aquest 2020, durant la festa major de Castelló de la Plana, es podran veure menys espectacles pirotècnics que en edicions anteriors. La comissió encarregada d’organitzar les Festes de la Magdalena en el seu 75è aniversari ha pres la decisió de suprimir del programa alguns dels actes que s’havien celebrat els últims quatre anys.

Aquest és el cas del correfoc dels dimonis, que comptava amb la participació dels Diables de Castelló, dels Dimonis de la Plana i dels de l’Associació Botafocs. Un altre exemple és el Correfoc del Bestiari, en el qual participaven bèsties de l’Associació Botafocs; i el tercer cas és el de la Cercavila de Cultura Popular, que anava a càrrec de l’Associació de Dansants del Corpus i de l’Associació Botafocs.

De fet, els únics correfocs que es realitzaran durant les festes d’enguany són: el de la Nit Màgica i el de l’Enfarolà. Aquests es faran entre el 14 i el 22 de març.

Comunicacions sense resposta

El president de l’Associació Botafocs, Rafel Pérez i Sorlí, explica al diari El Mundo que l’únic motiu que va donar la comissió organitzadora de les Festes de la Magdalena quan va comunicar que se suspenien aquests actes és que ho feia “per qüestions de permisos i espais”. Arran d’aquest anunci, Pérez va enviar tres comunicacions a tres representants del Patronat Municipal de Festes de Castelló, dels quals encara no ha obtingut resposta.

Pel president de l’Associació Botafocs, la decisió de la comissió de suprimir alguns actes sorprèn tenint en compte que en altres edicions de les Festes de la Magdalena aquestes activitats sí que es van celebrar. A més, el bestiari, així com altres figures d’imatgeria festiva de la ciutat, es van posar en valor durant el IV Congrés Magdalener realitzat el mes de juliol del 2017.

Finalment, Rafel Pérez també lamenta que just aquest 2020, l’any en què se celebra el 75è aniversari de les Festes de la Magdalena, hi hagi elements de la cultura popular de Castelló que no hi puguin participar.

(Foto: Membres de l’Associació Botafocs en l’acte de Castelló per la Llengua /Foto: Ajuntament de Castelló)