La nova bèstia de Rubí, un porc senglar agressiu i en posició d’atac

Porc senglar de Rubí

Dissabte 22 de febrer es va presentar la nova bèstia de la colla de Diables de Rubí: un porc senglar dissenyat i construït per l’escultora d’imatgeria festiva vilafranquina Dolors Sans.

La figura és un porc senglar agressiu i de proporcions notables que substitueix una bèstia anterior de la colla creada l’any 2004. Ambdues figures són un porc senglar, ja que aquest és el logotip de la colla. Amb el pas dels anys però, l’anterior bèstia, feta de cartó-pedra, havia acumulat desperfectes i s’havia de reparar constantment. Aquests són els principals motius pels quals la colla va decidir encarregar-ne una de nova aprofitant la celebració del seu vint-i-cinquè aniversari.

Símbol de la brutalitat i la còlera

Al marge del logotip de la colla, el porc senglar, durant l’època medieval, tenia un sentit totalment negatiu. Simbolitzava la brutalitat, la còlera, la ira, els pecats, especialment la luxúria i la peresa, i es considerava ferotge i un símbol del dimoni que terroritzava la gent. Fins i tot en algun “bestiari” es presenta com un animal oposat al xai, símbol de Crist.

Porc senglar construït per Dolors Sans
Porc senglar construït per Dolors Sans

A la cultura celta, el porc senglar s’associa als druides, mentre que pels romans era un dels seus animals totèmics, conjuntament amb el llop i l’àliga. Aquesta associació amb druides i romans va influir a relacionar, a l’època medieval, el porc senglar amb el paganisme. Per això el lligam entre un porc senglar i el drac, símbol del mal per excel·lència, queda totalment justificada.

En aquest sentit, Dolors Sans ha construït un porc senglar ferotge seguint aquest simbolisme, amb ulls encesos de sang i una posició d’atac, amb les potes davanteres amenaçadores i un cos musculat amb un cap i uns ullals notables i agressius.

El nou porc senglar es va estrenar dins la rua de Carnaval de manera excepcional dissabte 22 de febrer. La figura disposa de 12 punts de foc i, com l’anterior, la durà una sola persona. Aquesta està feta de fibra de vidre, pesa al voltant de 20 quilos i té l’obertura de visibilitat a la boca