S’estrena el primer Mamut de la província de Tarragona amb ADN 100% canongí

Atenció! Actualment dos arqueòlegs estan treballant en un jaciment al municipi de la Canonja. Segons un rumor s’han trobat les restes d’un animal prehistòric que semblen ser d’un mamut. Avui a les 21 h a la plaça Catalunya es resoldrà el misteri…

Aquest divendres 6 d’agost, a la localitat de la Canonja s’estrenarà una nova bèstia festiva. Es tracta de la figura d’un mamut feta per l’escultora Dolors Sans. La peça està pensada per a dos portants i té nou punts de foc. Es tracta d’una representació d’aquest mamífer de llargs ullals que té les dues potes del davant aixecades en posició d’atac.

Com expliquen des de la junta de Diables de la Canonja, volien que la bèstia “fes por”, motiu pel qual se li va demanar a l’artista penedesenca que no tingués un aspecte gaire amigable. La figura, feta de fibra de vidre, pesa 45 quilos i té una alçada de tres metres. I és que una de les altres condicions és que la peça fos ballable.

Durant l’acte de presentació, no només es donarà a conèixer la figura, sinó tots els elements que l’envolten. Aquest és el cas del vestuari dels portants del Mamut, pintats per artistes del municipi, o de la peça musical que acompanyarà la bèstia en el seu ball solemne, i que ha compost el músic canongí Oriol Olivé.

Més concretament, la coreografia del ball del Mamut ha estat pensada per la colla de diables i l’autor de la peça musical, que l’han dividit en dues parts. Aquesta comença amb un tempo tranquil i continua amb una segona part més animada que inclou una encesa de la bèstia.

El conjunt que normalment acompanyarà la figura en les sortides seran els tabalers dels Diables de la Canonja. El ball solemne, però, només es farà en ocasions especials. En aquest cas, per a la presentació els encarregats de tocar la peça seran els alumnes de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler, que tocaran la gralla, el timbal i el tabal fondo.

Una decisió popular per a una figura de tot el poble

El projecte del Mamut de la Canonja s’ha pogut tirar endavant gràcies a l’Ajuntament, que l’ha finançat, i també a tot el municipi. Així doncs, una de les propostes guanyadores en l’edició del 2019 dels Pressupostos Participatius va ser precisament la creació d’un mamut que pogués assistir en nom de la població a trobades arreu de Catalunya.

La relació de la localitat amb aquesta bèstia prehistòrica té els seus orígens en les restes de mamut que es van trobar l’any 2006 al Barranc de la Boella, a sis quilòmetres de la costa i a 50 metres d’altitud sobre el nivell del mar.

El Ball de Diables de la Canonja ja tenia un mamut, el van fer els socis i sòcies de l’entitat i consistia en un cap fet amb fibra de vidre i enganxat a un pal de ferro, des del qual es feia ballar. Més endavant es va incorporar el cos de la bèstia, fet de fusta i cobert de pelatge.

En aquests moments, al municipi de la Canonja també s’estan impulsant altres projectes de cultura popular. En el cas del Mamut, aquest va començar l’any 2019, però la pandèmia ha allargat la data de presentació de la figura.

Segons la junta del ball de diables, treballar en la seva creació ha permès mantenir connectada l’entitat amb els seus socis, sobretot durant el confinament.