Les bèsties i els jocs tradicionals es donen la mà en les Festes de la Mercè del 2021

Aquest 2021, per les Festes de la Mercè, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha organitzat dinou dies d’actes culturals, del 7 al 26 de setembre. Tenint el bestiari com a fidel protagonista, aquesta federació ha preparat diferents activitats per redescobrir les festes de Catalunya i Barcelona, per divertir-se aprenent amb els jocs tradicionals i per conèixer millor les colles de bestiari de la ciutat.

Com ja ve essent tradició, el vestíbul del Born Centre de Cultura i Memòria es convertirà un any més en un cau de bèsties. Dracs, mosquits, truges, àligues i mulasses faran parada al barri de la Ribera perquè la ciutadania els vingui a conèixer. En total hi haurà prop d’una seixantena de figures exposades, totes elles acompanyades d’una petita descripció.

La mainada, i també els més grans de casa, estan convidats a aquesta mostra que es complementarà amb diferents actes. El primer d’ells es farà dijous 16 de setembre, quan tindrà lloc la primera visita guiada nocturna a l’exposició de bèsties del Born CCM. L’activitat, que estarà teatralitzada, permetrà veure les figures des de nous angles, ja que totes elles estaran envoltades de focus de llum i ombres.

Dos dies més tard, dissabte 18 de setembre, la plaça Comercial acollirà la jornada “Lúdicament bestial”. Per un dia, d’11 a 19 hores, aquest espai públic passarà a ser una gran zona lúdica on es podran conèixer diferents jocs tradicionals. El bèlit, les bitlles, les rutlles… Jocs com aquests estaran disponibles davant del Born CCM amb diferents jugadors que faran demostracions i tallers d’iniciació.

La Federació Catalana del Joc Tradicional ha estat l’encarregada d’acompanyar l’Agrupació del Bestiari en l’organització d’aquesta jornada que per primera vegada acosta el caràcter de les figures de bestiari amb els jocs tradicionals. Durant tot el dia també es faran xerrades per conèixer la relació del joc amb festes singulars de Catalunya i hi haurà diferents espais per jugar a jocs de carrer i a jocs de taula. A més, tots els participants tindran un carnet i si juguen a un mínim de jocs, rebran un petit obsequi.

Paral·lelament, el mateix dissabte 18 se celebrarà la 1a Fira de Colles de Bestiari i es farà una xerrada sobre el projecte de Bestiari 3D a càrrec de Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, i d’Adrià Morreres, tècnic 3D de l’Agrupació.

L’entrada a tots aquests actes, pensats per apropar la cultura popular en temps de pandèmia, és gratuïta i per assistir-hi no caldrà fer reserva prèvia (excepte les xerrades i la visita nocturna). Es tracta d’activitats subjectes a les mesures del PROCICAT. Per a reserves i més informació, podeu enviar un correu electrònic a mercebcn2020@bestiari.cat.

Més actes i exposicions bestials

Les activitats organitzades per l’Agrupació del Bestiari amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) no acaben aquí. Del 7 al 26 de setembre també es podrà visitar al Born CCM una exposició sobre el 25è aniversari dels Gegants del Casc Antic, com també una decoració floral que anirà a càrrec de la Casa dels Oficis i commemorarà el 150 aniversari de la Mercè cívica.

Els dilluns 13, 20 i 27 de setembre, és a dir, els dies en què el Born estigui tancat, s’aprofitarà per escanejar en 3D les figures de bestiari que encara no estiguin digitalitzades.

Divendres 24 de setembre, dia de la Mercè, les bèsties es desplaçaran de manera puntual al Passeig de Gràcia on es durà a terme la Mostra d’Imatgeria Festiva de la ciutat de Barcelona i la Mostra de Foc.