Consells per evitar requeriments a l’hora de tramitar un acte ITC-18

Durant la temporada de festes majors d’estiu, hem rebut algunes consultes per part d’entitats federades relatives a requeriments rebuts per part de la Delegación del Gobierno a l’hora de tramitar algun acte cultural amb ús d’artificis pirotècnics segons la ITC-18.

En primer lloc, volem agrair a les entitats que ens heu fet arribar els requeriments. Compartir aquestes situacions ajuda que tot el col·lectiu pugui preparar més bé els actes i evitar sorpreses indesitjades.

Les dues qüestions més freqüents giren entorn de l’ús d’artificis pirotècnics per part d’infants i per les mesures Covid. Després d’haver fet la consulta amb l’Àrea d’Indústria de la Delegación del Gobierno, tractarem d’aclarir-vos ambdues situacions, donat que és fàcil que es reprodueixin en futurs actes.

CAS 1: Denegació d’activitat per ser itinerant (restriccions Covid-19)

Com bé sabeu, avui dia encara hem de conciliar l’activitat cultural amb les restriccions imposades per la pandèmia. Mentre no s’indiqui el contrari, no estan permesos els actes de cultura popular itinerants.

Si el programa d’actes facilitat a la Delegación del Gobierno no especifica el caràcter estàtic de l’activitat, aquest serà denegat.

Solució: especificar en el programa d’actes enviat a la Delegación del Gobierno que l’activitat és estàtica.

CAS 2: Requeriment per pirotècnia no adequada a l’edat

En alguns municipis s’organitzen acte en què participen persones menors i majors d’edat. Aquest fet no està prohibit per llei, per tant és legal i viable.

No obstant això, per tal de donar compliment a la legalitat, és necessari que a cada edat es faci ús de la categoria de pirotècnia que correspongui.

I la manera de justificar-ho documentalment és:

  1. Que el certificat de pirotècnia contingui articles de les categories que corresponguin segons l’edat.
  2. Ajuntar a la sol·licitud que l’Ajuntament farà a la Delegación del Gobierno una declaració responsable signada per la presidència de l’entitat a mesura que s’acredita que tots els participants faran ús de pirotècnia amb la categoria corresponent a la seva edat.

Tenir en compte aquestes simples recomanacions us facilitarà l’obtenció de la pertinent autorització per part de la Delegación del Gobierno i, sobretot, evitar requeriments a darrer moment.

Us recomanem que feu arribar aquest correu a les persones tècniques municipals que habitualment efectuen els tràmits dels vostres ajuntaments (ja sigui personal tècnic del Departament de Cultura o de Protecció Civil), per tal que en siguin coneixedors.

Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu posar-vos en contacte amb l’Agrupació del Bestiari.

(Foto: Drac Apocaleus de Vallirana / Autor: josep@joaquin.cat)