Lúdicament Bestial, una jornada per conèixer i divertir-se amb els jocs d’abans

Aquest dissabte 18 de setembre, la plaça Comercial de Barcelona (davant del Born CCM) es convertirà en un gran espai dedicat al joc tradicional. D’11 a 14 h i de 16 a 19 h s’hi celebrarà la jornada “Lúdicament Bestial”, pensada per ensenyar a petits i grans els jocs de carrer d’abans com ara les xanques, la cursa de xapes, l’alquerc o la xarranca.  

Qui serà el valent que s’atreveixi a pujar a la Cucanya de la plaça Nova i mantenir-hi l’equilibri? O qui s’animarà a provar els jocs de sortija i demostrar la seva habilitat? La jornada de dissabte és un convit a la diversió, però també a posar-se a prova un mateix, a entrenar les capacitats físiques i intel·lectuals i a compartir experiències amb persones de diferents generacions. 

Ara més que mai, endinsats en un context de pandèmia com el que estem, l’activitat “Lúdicament Bestial” no només permetrà que tornem a sentir per un dia el caliu de la festa, sinó que ens aproparà la cultura popular des d’un vessant totalment diferent. Tot plegat d’una forma segura, ja que els actes es faran a l’aire lliure i serà obligatori l’ús de la mascareta en tot moment. 

Durant la jornada, a part del gran mostrari de jocs tradicionals, la plaça Comercial també acollirà la 1a Mostra de colles de bestiari, pensada per apropar les entitats barcelonines que tenen bèsties. Fins a una vintena d’associacions tindran la seva parada perquè la gent vingui a conèixer les activitats que fan durant l’any, adquireixi algun producte de marxandatge o, qui sap, animar-se a formar part d’una colla!

La territorial de Barcelona de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb la col·laboració la Federació Catalana del Joc Tradicional i l’Institut de Cultura de Barcelona, ha estat l’encarregada d’organitzar aquesta jornada el projecte del qual titulat “Gamificació en el context de festa” va obtenir una de les Beques Ciutat de Barcelona l’any 2020.

L’Espai Debat

Si dissabte serà un lloc per jugar i experimentar, també serà per aprendre a “l’Espai Debat”. El pròxim 18 de setembre, la Federació Agrupació del Bestiari aprofitarà l’ocasió per donar a conèixer el seu projecte d’escaneig en 3D de les bèsties festives.

Mateu Tres, president de l’Agrupació, i Adrià Morreres, tècnic 3D de la federació, explicaran en què consisteix aquesta iniciativa pionera a Europa que obre la porta a poder imprimir reproduccions de les bèsties en petit format o bé inserir els arxius digitals en aplicacions de realitat virtual o augmentada. L’acte començarà a les 13.20 h i en ell es podrà veure com s’escaneja una figura en directe. 

De 12 a 13.15 h, a la plaça Comercial també es farà una taula rodona sobre festes singulars dinamitzada pel folklorista Amadeu Carbó i es presentaran els llibres Cordill. Carnet de Jugar de l’editorial Grata i El llibreter de les bitlles d’En joc edicions, a càrrec de Víctor Baroja, un dels autors. 

Ja a la tarda, de 17 a 19 h, tindrà lloc una cantada de quinto i una altra de catxo que, com la resta d’actes de l’Espai Debat, comptarà amb un intèrpret en llengua de signes per tal de poder arribar a persones amb diversitat funcional. Si esteu interessats a venir a alguna d’aquestes xerrades, es recomana reservar assistència al correu mercebcn2020@bestiari.cat. 

Programa d’actes

D’11 a 14 h:

 • Mostra d’entitats de bestiari i de jocs
 • Jocs de carrer i sortija
 • Jocs amb baldufes a càrrec del mestre Arcadi Salada
 • Taller d’iniciació a les xanques
 • Mostra de jocs i festa
 • Taller d’iniciació al bèlit i partides de demostració
 • Demostració de l’aixecada de càntirs d’Argentona

De 12 a 14 h a l’Espai Debat:

 • De 12 a 12.35 h: Taula rodona sobre festes singulars dinamitzada pel folklorista Amadeu Carbó.
 • De 12.40 a 13.15 h: Presentació dels llibres Cordill. Carnet de Jugar de l’editorial Grata i El llibreter de les bitlles d’En joc edicions, a càrrec de Víctor Baroja, un dels autors. 
 • De 13.20 a 14 h: Presentació del projecte 3D de l’Agrupació del Bestiari a càrrec de Mateu Tres, president de l’Agrupació, i Adrià Morreres, tècnic 3D de la federació.

De 16 a 17 h:

 • Mostra d’entitats de bestiari i de jocs
 • Jocs de carrer i de sortija
 • Mostra de jocs i festa

De 17 a 19 h a l’Espai Debat: 

 • De 17 a 18 h: Cantada de quinto
 • De 18 a 19 h: Cantada de catxo

 (Foto: Federació del Joc Tradicional)