La XXI Trobada de Bèsties de Foc de Castelló recupera l’espai públic per a la cultura popular (Crònica)

La Plaça Sète, del Port de Castelló de la Plana va acollir el passat 16 d’octubre del 2021, les activitats centrals de la XXI Trobada de Bèsties de Foc, organitzada per Botafocs, que va ha canviar la data i lloc habitual de realització  (Plaça Major) per iniciar la recuperació dels carrers i places per a la cultura popular. Aquest nou espai ha condicionat la quantitat de pólvora a cremar i la participació d’un número reduït de persones de cada entitat, per aplicar les normes de seguretat de l’Autoritat Portuària.

Les entitats participants van ser els Gegants i cabuts de L’Alcora i de Vinaròs, els Cabuts d’Artana, el Drac de Valls, el Drac Badalot de l’Arboç, la Rata-Penada de Massalfassar, el Boc «Ambrosio» de Mislata, el Bestiari de Sant Antoni de Vilamajor, la Diabòlica i el Patarro de Sagunt, el Drac Soterranyes de Vinaròs, els Drac, la Víbria i el Bestiari Infantil de Botafocs, a més de la participació de les colles de Dolçainers Dalt Més Amunt d’Artana i del Grau de Castelló, amb l’actuació especial del grup de xanquers «Alcozancos» d’Alcalà de Xivert.

A partir de les 16 hores van arribar les entitats per a preparar les seues figures, ultimar detalls, repartir pirotècnia, xerrar un poc i compartir incidències de present i futur, per a poder iniciar amb puntualitat la plantada i visita del públic en general, a l’interior del recinte previst, dintre de la plaça, a les 18 h.

Un parlament de benvinguda va iniciar els actes protocol·laris, que va seguir amb el lliurament de detalls, amb la participació de la Tinent d’Alcalde del Grau de Castelló, Mari Carmen Ribera, que va agrair la presència de totes les persones i entitats en la diada. Tot seguit es va iniciar la tabalada infernal. El grup de xanquers «Alcozancos» d’Alcalà de Xivert va fer un tast del seu espectacle de llum i foc «Àngels i Dimonis», que va concloure entre forts aplaudiments.

Al voltant de 150 persones van ser els protagonistes en la part final: amb el bestiari, els gegants, cabuts i els seus acompanyaments musicals que ompliren la Plaça Sète de balls sense foc i músiques, que van mostrar les figures al ritme de les seues músiques, amb els ulls ben oberts de tot el públic que envoltava el recinte de la plaça, delimitada per tanques, com a mesures de seguretat Covid. Les dues colles de dolçainers donaven peu a les entrades i eixides de les figures al mig de la plaça.

Una encesa de pirotècnia de forma individual va permetre a tots els assistents comprovar l’espectacularitat de les figures cremant pólvora. Un remat pirotècnic va tancar l’acte a l’horari previst, amb els aplaudiments generalitzats del nombrós públic present, a la vegada que la música de timbals permetia ballar a tots el participants al mig de la plaça, com a colofó de la XXI trobada.

Un sopar de germanor va permetre tancar la diada amb la xarrera compartida i el cos recuperat. Es van acomiadar les entitats contentes i pagades, amb el desig de tornar-se a trobar a curt termini arreu de les nostres comarques.

Castelló de la Plana, 18 d’octubre de 2021

Text de Rafel Pérez i Sorlí. Imatges: Furtat i R. Pérez i Sorlí