Les bèsties de Barcelona apleguen més de 50.000 persones per la Mercè

Jocs tradicionals, art floral, visites nocturnes i bèsties, moltes bèsties. Aquest mes de setembre al barri de la Ribera de Barcelona s’han concentrat una sèrie d’actes culturals per celebrar les Festes de la Mercè 2021. La delegació de Barcelona de l’Agrupació del Bestiari ha organitzat, conjuntament amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Born CCM, dinou dies d’activitats que han tingut com a protagonistes una mostra d’art floral feta per la Casa dels Oficis, una exposició sobre el 25è aniversari dels Gegants del Casc Antic i una cinquantena de bèsties.

Mostra d’art floral feta pels alumnes de la Casa dels Oficis de Barcelona que simbolitza “la Mercè” i comnmemora els 150 anys de la Mercè Cívica

El resultat de tot plegat s’ha mostrat en les xifres, ja que des del 7 de setembre fins al dia 26 han passat pel Born CCM un total de 52.319 persones. La delegada territorial de Barcelona i vicepresidenta de l’Agrupació del Bestiari, Mercè Ayora, celebra aquestes altes dades de participació i agraeix al Born CCM i a l’ICUB la seva implicació en l’organització de tots aquests actes.

Començant per la visita nocturna que es va fer el dijous 16 de setembre, les entrades es van esgotar ràpidament i el públic assistent va quedar molt satisfet amb l’activitat. L’Aïda Bosque, una de les actrius participants, explica que la visita es va plantejar com una conversa entre diferents personatges que narraven la història i les diferents curiositats de les bèsties. L’activitat es va fer en un ambient fosc, rodejat de focus, llums i ombres i efectes sonors, fet que li va donar encara més misteri.

En la visita nocturna al Born CCM els assistents van fer l’activitat amb llanternes

Dos dies més tard, dissabte 18 de setembre va tenir lloc la jornada “Lúdicament bestial”, que combinava una fira d’entitats de bestiari amb una mostra de jocs tradicionals. L’acte, organitzat conjuntament amb la Federació Catalana del Joc Tradicional, va tenir molt d’èxit i al matí de dissabte va congregar centenars de persones a la plaça Comercial de Barcelona.

Cucanya de la plaça Nova

Allà es va fer una demostració de l’Aixecada de Càntirs d’Argentona, la presentació dels llibres Cordill. Carnet de Jugar de l’editorial Grata i El llibreter de les bitlles d’En joc edicions, com també una xerrada sobre el projecte 3D de l’Agrupació del Bestiari durant la qual es va escanejar en directe l’Espurna de Sant Antoni.

El que va agradar més, però, van ser la vintena de jocs que es van posar a disposició de petits i grans i que van estar en funcionament en tot moment. Alguns d’ells van ser la Cucanya de la plaça Nova, el Joc dels Pastors, les rutlles, les baldufes del mestre Arcadi Salada o els “Jocs de festa”, com el Joc de Tirabol de la Patum.

Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, i Adrià Morreres, tècnic de la Federació, van explicar el projecte 3D

A la tarda hi havia prevista una cantada de quinto i una altra de catxo, però la pluja del migdia va obligar a anul·lar aquestes activitats com també la fira de colles de bestiari.

Finalment, dissabte dia 25 es van fer dues visites guiades a l’exposició del Born CCM adaptades a persones amb diversitat funcional. Les va organitzar l’Agrupació del Bestiari amb el suport del Born i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).

A les 16 hores va tenir lloc una visita amb intèrpret de llengua de signes per adults i infants amb discapacitat auditiva, mentre que a les 17 hores es va fer una altra amb audiodescripció per a persones cegues i que va incloure una visita tàctil a dues figures de l’exposició. Les visites van complir en tot moment amb les mesures de la Covid-19. Com explica Sandra Negredo, tècnica de l’IMPD, la iniciativa va ser molt ben valorada per tots els i les participants, que es van quedar amb ganes de més. 

En l’Aixecada de Càntirs d’Argentona s’havia d’aconseguir aixecar cada càntir ple d’aigua dos dits del terra i després beure-hi

En el següent vídeo podeu veure les entrevistes que va fer el folklorista Amadeu Carbó a l’Espai Debat: