Convocat el Concurs de cartells de les Festes de Sant Josep Oriol 2022

Un any més, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi posa en marxa la maquinària per organitzar les Festes de Sant Josep Oriol 2022. Unes festes que de ben segur seran més lluïdes que les darreres dues edicions, marcades per la pandèmia de la Covid-19. En aquesta ocasió es treballa per poder celebrar una festa presencial amb totes les mesures de seguretat, però també amb molta normalitat. En un barri molt castigat per la pressió turística i la manca de veïnat, la festa és més necessària que mai.

Per tot plegat, aquestes festes tradicionals del barri Gòtic barceloní cerquen una imatge que les identifiqui mitjançant un concurs obert a la ciutadania en general. La proposta sorgeix dels Gegants del Pi, l’entitat que fa de pal de paller a l’hora de gestionar tots els actes i estructures de les Festes juntament amb la pròpia Basílica del Pi, la Ludoteca, l’Esplai del Pi,… i amb el suport dels veïns i comerciants del barri, així com de les institucions.

Tot i que el barri ja va fer festes l’any 1807 per celebrar la beatificació de Sant Josep Oriol, no seria fins l’any 1995 que es recuperarien les festes amb l’estructura actual. Les celebracions compten amb elements patrimonials com els quatre Gegants originals del Pi, datats del segle XIX, i entremesos destacats com el Lleó i la Mulassa de Barcelona. També pren protagonisme en la festa el gegantet Perot lo lladre, que tradicionalment fa els seus atracaments pel barri.

El guanyador/a del concurs (o guanyadors, ja que es pot presentar una obra coral) s’endurà 250 € de premi, un import que s’incrementa un 66% respecte les edicions anteriors. Els cartells hauran de complir les bases que es poden trobar a la plana web dels Gegants del Pi (www.gegantsdelpi.cat) i s’hauran de presentar a la Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2) abans del dimarts 11 de gener.

Com a novetat, també es poden presentar virtualment enviant-los al correu gegantsdelpi@gegantsdelpi.cat. Les Festes de Sant Josep Oriol són una de les dates marcades en vermell al calendari festiu barceloní, no només perquè se celebren al març -quan encara no ha començat la I temporada de festes majors- sinó pel seu marcat protocol d’actes amb un reguitzell de tradicions singulars com el Retaule, els Atracaments, l’esbojarrat ’Emmulassa’t!’ o la Passejada dels Oriols. També en destaquen les populars monedes de xocolata, la menja tradicional vinculada a un miracle de Sant Josep Oriol, que convertí raves en monedes d’or.