Un concurs d’enceses i una desfilada de dracs i bèsties acompanyaran el Festivitas Bestiarum d’aquest any

El Festivitas Bestiarum és un acte que se celebra des del 2014 i que l’Agrupació de Bestiari organitza per celebrar el Dia Europeu del Bestiari Festiu (24 de novembre). L’esdeveniment es fa el cap de setmana més pròxim a aquesta data i en cada edició s’escull la ciutat designada Capital de la Cultura Catalana, en el cas d’enguany, Tortosa.

En el marc del Festivitas Bestiarum té lloc la gala d’entrega dels Premis Best. Uns premis que tenen la voluntat de donar un reconeixement a personalitats, entitats i empreses per la tasca que realitzen en favor del món del bestiari festiu i la cultura popular. Hi ha dos tipus de reconeixements. Per un cantó s’entreguen guardons tenint en compte la tasca que duen a terme diferents actors de la societat, i que es divideixen en quatre categories (personatge públic, associacionisme cultural, iniciativa o mitjà de comunicació i iniciativa empresarial). Per l’altre, es fa un reconeixement als tres millors projectes que han realitzat les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari durant l’últim any.

Amb motiu de la celebració del Festivitas Bestiarum, la ciutat amfitriona organitza un seguit d’esdeveniments que fan de la celebració un acte de festa i reconeixement, també al carrer, del bestiari festiu. En aquesta ocasió a Tortosa, els actes compartiran espai i temps amb la celebració de la 15a edició del Cucafera Folk, i és per això que els actes organitzats s’inicien una setmana abans. El 20 de novembre, en el marc del Cucafera Folk, es realitzarà una plantada de bestiari festiu a la plaça de la Catedral i posteriorment es deixaran exposats als porxos del Museu de Tortosa fins el dia 27.

Tot aquest conjunt d’actes estan coorganitzats per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Lo Golafre de Remolins, pel que fa als actes de bestiari festiu i de foc, i la Colla Jove de dolçainers de Tortosa, pel que fa al Cucafera Folk.

(Foto: Drac Badalot de l’Arboç/ Font: Facebook del Ball de Diables de l’Arboç)

Programa d’actes

Les accions programades són les següents:
Dissabte 20/11/2021
17h: Plantada de bèsties a la plaça de la Catedral
20h: Bèsties de foc al museu per rebre visites de xiquets i xiquetes dels col•legis durant la setmana.

Setmana 22 -27 de novembre, exposició de les bèsties de foc als porxos del Museu de Tortosa. En els horaris propis del Museu.

Divendres 26/11/2021
19.30h Taula rodona, els correfocs amb bestiari festiu, popular i de foc.
Participants a la taula rodona un membre de l’Agrupació de Bestiari, un de la Colla de Diables de l’Arboç i un representant d’una colla local.

Dissabte 27/11/2021- Dia del VIII FESTIVITAS BESTIARUM
11.00h Desfilada de dracs i bèsties al so de les dolçaines i timbals de les colles locals.
12.00h Plantada de dracs i bèsties a la plaça de l’Ajuntament i exhibició de ritmes.
17.30h Concurs i exhibició d’enceses. Els dracs i bèsties expulsen foc, amb un espectacle pirotècnic de llums i colors.
20.00h: VIII Festivitas Bestiarum. Gala d’entrega dels premis BEST de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Les bèsties de foc participants seran (Nom bèstia: Nom Colla):
– Lo Carrau: Colla Jove de Dolçainers de Tortosa
– Pare Pansot: Horta de Sant Joan
– Hydracus: Set Cervells de Jesús – Tortosa
– Drac Verd de Botafocs de Castelló
– Boc Jordiet: Llampec Nois de Tortosa (Ferreries)
– Badalot: Diables de l’Arboç
– Drac Nortis: Lucifers de Tortosa/Roquetes
– Soterranyes: Ball de Dimonis de Vinaròs
– Vibria “Serrallenca”: Diables Voramar de Tarragona (Serrallo)
– Grafus: Lo Golafre de Tortosa (Remolins)