L’associació La Plaga de Puigdàlber presenta la primera bèstia festiva del municipi: una mosca feta per Dolors Sans

El passat divendres 3 de desembre es va presentar a Puigdàlber (Alt Penedès) el nou drac La Plaga. Dissenyat i construït per l’escultora de la festa vilafranquina Dolors Sans.

L’acte es va emmarcar dins dels actes de la Festa Major. L’estrena va estar acompanyada pels diables de Puigdàlber, davant d’un nombrós públic,  a la plaça de l’Ajuntament.

La creació del drac és una iniciativa de la nova associació anomenada La Plaga i és la primera imatge festiva de la població.

El drac és una mosca en referència a una dita sobre la presència de mosques a la Festa Major de Puigdàlber. Fins i tot hi ha qui diu que mengen els canelons amb mosques, i també en diuen la Festa Major de les mosques.

Una altra llegenda comenta que la Festa Major de Puigdàlber, que és l’última de l’any del Penedès, és a on van a morir les mosques i que neixen a Sant Pau d’Ordal, que és la primera Festa Major de l’any.

La mosca de Puigdàlber en procés de construcció al taller de Dolors Sans

El disseny de Dolors Sans és una mosca vulgar amb tots els trets que la caracteritzen: sis potes, una mandíbula prominent amb unes pinces, dos grans ulls de facetes de color vermell que estan il·luminats i unes ales translúcides tan grans com tota la mosca.

El cos està gravat amb textura i disposa de grans pèls negres. El pintat és expressionista, recalcant els volums i destacant les diverses parts de la bèstia per tal de potenciar el seu aspecte ferotge propi d’un drac.

La figura disposa de nou punts de foc, està pensada per a un sol portador i pesa 45 quilos. Des de la mandíbula a la cua mesura quatre metres.