El llibre ‘Retrobestiari’ es presenta a Tortosa

Des de l’Agrupació del Bestiari seguim amb la campanya de presentacions del llibre ‘Retrobestiari’ (Edicions Morera), una apassionant història a través d’una trentena de testimonis sobre l’eclosió del bestiari festiu a la Catalunya dels anys 70 i 80, amb el retorn de la democràcia a Espanya.

Dissabte passat, en el marc de la vuitena edició del Festivitas Bestiarum que es va celebrar a Tortosa, va tenir lloc la presentació del llibre a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de la ciutat. L’acte va comptar amb l’assistència del primer tinent d’alcalde del consistori, el també regidor d’Urbanisme, Obres Públiques, Cultura i Fires, Enric Roig; com també amb Eusebi Morcillo, pallasso de professió, i un dels fundadors de l’Associació Cultural i Juvenil 7 Cervells de Jesús.

Morcillo va explicar que als 80, quan va crear l’entitat amb Vicent Viscarro, tenia tan sols 18 anys. “Vam fundar un grup d’animació que es reunia de forma clandestina a casa i a partir del qual sorgiria 7 Cervells”, explicà.

(Font: Grup Cultural Rasquerà)

En referència a això, l’historiador i autor dels textos Heribert Masana, va mencionar figures com el Fardatxo de Rasquera, “forjat amb senzillesa i humilitat per la gent del poble”. I va posar aquest exemple per explicar precisament això, que en el llibre hi ha aplegades diferents vivències de persones que s’autogestionaven en el context de festa, entre altres motius, per crear figures de bestiari.

Per Abel Masana, un dels constructors del Drac de la Geltrú i també un dels autors de l’obra plàstica que apareix en el llibre, el projecte ‘Retrobestiari’ era un repte que tenia GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular) des de feia molt de temps. L’any 1983 es va fundar aquest grup en un moment de canvi. “Vam veure la necessitat per part de tres bojos de retransmetre en exposició itinerant el que ha estat el pòsit d’aquest llibre”, una publicació que explica un “moment frontissa, just en l’acabament del franquisme”.

El president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, va parlar sobre com havia sorgit la idea de fer el llibre: “A partir d’una conversa amb GABICP fa dos anys, i amb l’objectiu de potenciar un tipus de contingut que ha estat tot un encert”.

 

L’editor del llibre, Norbert Tomàs, també va fer una petita intervenció per remarcar que el llibre no pretén ser un catàleg de bèsties, sinó explicar què va passar a Catalunya en un àmbit i un moment molt concret.

En acabar, el regidor de Cultura Enric Roig va destacar la importància de posar en valor la cultura, ja que forma part de l’estat del benestar. “En el sentit antropològic, la cultura és un fet quotidià”, va afirmar, i va afegir que més concretament la cultura popular, “la vivim diàriament en totes les nostres vides”.