S’estrena la Bèstia de Sant Sadurní, una barreja entre toro i drac, obra de Dolors Sans

El passat dissabte dia 27 de novembre de 2021, en el marc dels actes de la Festa Major de Sant Sadurní, es va presentar el drac La Bèstia de Sant Sadurní, dissenyat i construït per l’escultora vilafranquina Dolors Sans. L’acte de presentació va tenir lloc a la plaça de l’Església, on la bèstia va ser apadrinada per la Fil·loxera de Sant Sadurní.

Prèviament el drac va ser beneït a l’interior de l’església pel rector amb unes paraules sobre la festa i la  cultura popular. Davant d’un nombrós públic, el drac, anomenat La Bèstia, va sortir de l’interior de l’església i va fer la seva primera encesa.

La figura es una iniciativa de la colla de diables local Se m’n Refum que, d’aquesta manera, amplia la imatgeria festiva de Sant Sadurní.

El disseny del drac s’inspira en la història de Sant Sadurní, que va ser bisbe de la ciutat de Tolosa al segle III d.C. . En aquella època la ciutat formava part de la Gàl·lia romana. Segons la tradició, el bisbe Sadurní va negar-se a fer uns sacrificis als déus romans i per aquest motiu va ser empresonat i condemnat a mort, lligant-lo amb dos toros, que el van arrossegar pels carrers fins a la mort.

Aquesta història explica el disseny del drac de Dolors Sans: un drac que és una barreja entre toro i drac. Disposa de dos caps, agressius, en referència als dos toros que van arrossegar Sant Sadurní.

Les potes de davant reforcen el caràcter de toro de la figura. Els dos caps s’uneixen en un sol cos que es transforma en un drac amb punxes, ales i cua. D’aquest manera es fa un monstre entre drac i bou.

Per distingir els dos toros, cada cap té un to de color diferent. El drac és de fibra de vidre i reïna de polièster, per a un sol portador. Pesa 45 quilos i disposa de nou punts de foc. S’aguanta sobre potes d’alumini amb unes faldilles que amaguen el portador.

El Mamut de La Canonja i la Bèstia de Sant Sadurní en plena construcció al taller de Pacs del Penedès de Dolors Sans