Es busquen figures de bestiari per actuar a la Catalunya Nord (es poden presentar propostes fins al 20 de març)

La normalitat en l’àmbit de la cultura popular ja es comença a notar, i un dels primers símptomes és que s’estan obrint convocatòries per participar en algunes de les seves activitats habituals. Aquest és el cas de la Catalunya Nord, on s’han convocat dues trobades de bestiari i gegants.

Si esteu interessats a participar-hi, podeu enviar un correu electrònic a info@bestiari.cat abans del diumenge 20 de març seguint les indicacions que trobareu més avall.

Primera activitat: Trobada de Bestiari Festiu a Bao en el marc de l’IdentiCAT 2022 (dissabte 28 de maig de 2022)

L’IdentiCAT és una festa de la catalanitat de la Catalunya Nord que se celebra des de fa dues dècades. Al llarg dels diferents dies que dura la mostra, s’hi organitzen actes de diferents manifestacions festives catalanes. És el cas d’un aplec de gegants i bastoners, concerts de música tradicional o d’una trobada de diables.

L’entitat Aire Nou de Bao és membre de l’Agrupació del Bestiari, i se’ls coneix per la seva inesgotable energia a l’hora de reivindicar la catalanitat de la Catalunya Nord des de l’àmbit cultural, malgrat topar-se amb molts entrebancs i dificultats en l’àmbit administratiu. De fet, l’any 2017 va rebre el Premi BEST a una associació en reconeixement a la seva tasca.

Detalls de l’activitat:

  • Matí: Arribada
  • A les 16 h: Cercavila de Bestiari
  • S’ofereix dinar o sopar, a concretar.
  • Es cerca: Una o dues entitats federades que participin amb el(s) seu(s) element(s) de bestiari de foc a la cercavila de bestiari de l’IdentiCAT 2022.
  • S’ofereix: L’Agrupació del Bestiari abonarà a l’entitat participant les despeses de desplaçament i aportarà el material pirotècnic per a l’acte. Aire Nou de Bao ofereix dinar o sopar a les entitats participants (a concretar).

Segona activitat: Trobada de Gegants i Bestiari a Thuïr (dissabte 9 de juliol de 2022)

Essent ja tradicional de cada juliol, la municipalitat de Tuïr (Rosselló) organitza una Trobada de Gegants i Bestiari. Des de l’Agrupació hi col·laborem aportant diverses figures de bestiari festiu.

L’Oficina de Cultura i Animació obsequia els participants amb un sopar. Després d’aquest, pels volts de les 21 h, el bestiari festiu participa en una cercavila i posterior ballada de lluïment a la plaça de la República.

No hi ha la possibilitat de pernocta. Per tant, s’ha de tenir en compte a l’hora de planificar el desplaçament (ja sigui retorn de nit, o bé cercar un lloc on dormir per la zona).

Detalls de l’activitat:

  • Es cerca: Quatre o cinc entitats federades que participin amb el(s) seu(s) element(s) de bestiari de foc a la cercavila de bestiari amb pirotècnia.
  • Tindran preferència les entitats de la Catalunya Nord a petició de l’organitzador.
  • S’ofereix: L’Agrupació del Bestiari abonarà a l’entitat participant les despeses de desplaçament i aportarà el material pirotècnic per a l’acte. La Mairie (Ajuntament) de Tuïr ofereix sopar a les persones assistents. No hi ha possibilitat de pernocta.

Presenteu la vostra proposta

Haureu d’enviar un correu electrònic a info@bestiari.cat amb la següent informació:

  • Breu escrit argumentant perquè hi voleu participar
  • Fitxa de les figures que es volen portar (amb foto)
  • Previsió del nombre de persones que participaran
  • Adjuntar pressupost del desplaçament (cost del transport de la bèstia i/o autocar. Pirotècnia no inclosa)

Una comissió tècnica formada per persones vinculades a l’Agrupació elaborarà una proposta que serà traslladada als organitzadors dels actes. Es valoraran les propostes que siguin singulars, de colles que celebrin aniversaris o bé que incorporin més d’una figura en el mateix desplaçament. L’organitzador de cada un dels actes és qui té la potestat d’escollir els participants que més s’adiuen atenent als objectius i pressupostos de la trobada.

Les entitats que resultin seleccionades, hauran d’aportar a l’Agrupació la següent informació:

  • Confirmació del nombre de persones participants (per a l’àpat)
  • Gestionar la comanda i recollida de pirotècnia seguint indicacions de l’Agrupació
  • Aportar rebut de la pòlissa de Responsabilitat Civil, certificats CRE i RGCRE

(Foto: Cremablat de Tremp / Font:  Web Dolors Sans)