El bestiari festiu protagonitza un programa amb les històries més humanes de la cultura popular

Aquest divendres 4 de març, a les 22.15 h, el Canal 33 emetrà un programa centrat en les persones que fan viure el món de la imatgeria popular. Es titula “Històries gegants”. Darrere de figures que s’inspiren en un món imaginari, es descobriran autèntiques històries de superació, de compromís, de sacrifici, d’amor, d’alegries, de fortuna, d’èxit i de decepció. S’hi explicaran grans històries humanes voltant de la imatgeria popular, que serà el punt de trobada dels protagonistes.

Aquest projecte, de set capítols, aposta per la cultura popular en el marc de la renovació d’imatge i continguts del Canal 33. Produït pel Departament de Programes Culturals de Televisió de Catalunya, amb la col·laboració d’E2S Contents, la proposta va ser seleccionada a la tercera convocatòria de projectes audiovisuals innovadors de la CCMA i l’ICEC, amb l’objectiu de buscar nous talents i formats de continguts per al 33.

Actualment, la imatgeria popular és un sector que viu una gran eclosió a Catalunya, on cada any mou més de tres milions de persones de públic al voltant dels 10.000 esdeveniments que se celebren amb la presència de gegants i figures del bestiari popular. “Històries gegants” s’endinsarà en aquest món i en les històries humanes que hi conflueixen, amb set programes que la periodista i cantant Sara Roy presentarà amb un estil particular, sovint acompanyada de la guitarra i la música.

Creació, inspiració, superació, amor, impuls i lluita són els conceptes que centraran els sis primers capítols, que donaran a conèixer històries com la d’un noi de Saragossa que es va enamorar d’un graller de Palamós i ha acabat sent cap de colla, la del personatge que hi ha rere el nou gegantó de Barberà del Vallès i la dels promotors d’una figura del bestiari inclusiva per al Carnaval de Solsona, que puguin portar persones amb discapacitat. Com a punt final, l’últim programa serà un resum, que es dedicarà a la festa major de Vilafranca del Penedès, que té un ventall molt ric i variat en imatgeria i balls tradicionals.

“Històries de gegants” és una producció del Departament de Programes Culturals de TV3 amb la col·laboració d’E2S Contents, sorgida de la crida de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i l’ICEC, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Dirigit per Dani Sala i Núria Sala i realitzat per Jordi Cabané, el programa compta amb l’assessorament d’experts com Amadeu Carbó, Carles Freixes, Jan Grau, Maria Garganté, Bienve Moya, Montserrat Garrich i Xavier Cordomí, i amb la col·laboració de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Capítol 1. Creació

En els últims 40 anys, a Catalunya s’han construït més de 4.000 gegants. A més, es calcula que hi ha més de 15.000 capgrossos i uns 1.500 elements de bestiari per tot el territori català. El primer capítol d’“Històries gegants” se centra en el procés de disseny i de construcció de les figures del bestiari popular, un procés molt viu, divers i amb una enorme vitalitat arreu del territori.

El programa coneix el Moisès, que promou la construcció d’un nou drac per a Calafell, al Baix Penedès; una família sencera del Vallès Oriental que es dedica professionalment a dissenyar i fabricar gegants, i els promotors d’una figura del bestiari per al Carnaval de Solsona amb una particularitat molt especial: que sigui inclusiva i la puguin portar persones amb discapacitat