La Casa de la Festa Major acull la presentació de ‘Retrobestiari’, un llibre que recull l’essència del bestiari de l’Alt Penedès

Us heu preguntat mai quins són els orígens de les bèsties festives de l’Alt Penedès? El pròxim dissabte 26 de març en sabreu la resposta. A dos quarts de sis de la tarda, a la Casa de la Festa Major de Vilafranca, es presentarà Retrobestiari (Edicions Morera), un llibre impulsat per l’Agrupació del Bestiari amb l’objectiu d’explicar un fenomen que va passar als anys 70 i 80 del segle XX, amb la recuperació de la democràcia a Catalunya.

Quan finalment va caure l’estaca, la festa va tornar al carrer i, com era d’esperar, la ciutadania en va agafar les regnes. En el cas del bestiari festiu, es va produir una gran explosió de figures. A molts municipis es van crear bèsties amb les mans col·lectives del poble, utilitzant els materials i les tècniques que tenien a l’abast, donant vida a una multitud de criatures icòniques.

Parlem del Drac vell dels Monjos, el de la Gornal, el de Moja o la primera Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia. Les persones que van participar en la seva construcció expliquen al llibre els seus records i vivències, moltes d’elles inèdites, recollides per l’historiador Heribert Masana.

La publicació, de fet, també és un llibre fotogràfic amb imatges del vilafranquí Ramon Saumell. Hi apareixen fotos d’un gran valor documental, que permeten conèixer com eren en els seus orígens figures com el drac de Sant Martí Sarroca, el drac petit de Torrelles de Foixel de Gelida o el de Sant Quintí de Mediona. Sense deixar-nos l’Àliga de Vilafranca, les Cotonines de Vilafranca del Penedès i les diferents reproduccions del Drac. Tot plegat, complementat amb l’obra plàstica dels artistes Abel i Salvador Masana.

Retrobestiari és un petit tresor que permet recuperar la festa al carrer que es va viure als anys 70 i 80 a Catalunya. Un llibre pels joves d’aquell moment, però també per les generacions actuals i futures, perquè percebin la força i l’obstinació amb què les dones i els homes van recuperar una llibertat que fins llavors no els pertanyia, per fer possible una cultura popular tal com ells s’imaginaven.

El resultat és un treball d’investigació de més de quaranta anys realitzat per GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular). El col·lectiu, fundat a Vilanova i la Geltrú als anys 80, es va dedicar a recopilar informació del bestiari festiu que anava sorgint en aquell moment. Una feina de “caçar dracs”, com diuen ells, feta per Abel i Salvador Masana, per Ramon Saumell i amb l’ajut i la coordinació de Montserrat Soler.

Fitxa del llibre:

Feu clic en aquest enllaç per accedir a la fitxa del llibre.

Informació d’interès:
Ja que l’aforament a la Casa de la Festa Major de Vilafranca és limitat, es recomana reservar l’assistència a la presentació del llibre al correu meritxell@bestiari.cat.

(Foto de @_pcf_98 guanyadora del concurs d’Instagram del 2019, veure a l’enllaç)