Torna el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, que se celebrarà el pròxim dissabte 2 de juliol

El pròxim dissabte 2 de juliol es durà a terme la tretzena edició del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida. Després de dos anys sense poder-se celebrar de forma presencial, es tornarà a fer aquest esdeveniment que pretén estimular la imaginació i l’enginy de les colles de bestiari a l’hora de crear la millor encesa.

Enguany el jurat estarà format per: Pere Puiggros, alcalde d’Artesa de Lleida, Estefania Rivas, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Marc Rodero, secretari de l’Agrupació del Bestiari, Jordi Cubillos, ambaixador del Bestiari Festiu 2022, Pol Rivas, guanyador de la III Experiència Griu (Edició 2019) i Jordi Lloberas, membre de la Junta de la Federació de Diables.

Programa d’actes:

  • A les 17.30 h: Benvinguda a totes les colles i inici dels actes a la plaça Major. Plantada dels elements festius.
  • A les 18 h: Inici dels actes de la plantada a la plaça Major amb el ball dels Gegants Asetra i Adell. L’alcalde d’Artesa i el premiat amb l'”Experiència Griu 2019″ donaran la benvinguda a les colles i convidaran tothom a gaudir i participar del Convit de l’Hydra. A continuació: Encesa de l’Hydra a càrrec del guanyador d’Instagram 2019.
  • A les 18.30 h: Esclat dels balls, ballada individual dels participants al Festival d’Enceses: el Pollo del Prat de Llobregat, l’Espanta Rucs de Sant Jaume dels Domenys, el Drac Nomar de l’Hospitalet de Llobregat, el Drac d’Olivella i el Massellot de Lavern.
  • A continuació, inici del bateig dels Diablons d’Artesa de Lleida amb els Diables infantils Junda, els Diables infantils de Lleida i els Diablons d’Artesa de Lleida. Recorregut: c/ del Castell, c/ Fossar Vell, c/Ginesta, c/Castelldans, c/ Portal i per tota la Vileta fins a la plaça de davant la Femosa.
  • Al voltant de les 20 h: Bany d’escuma al toc de la tabalada infernal del ritme dels tambors, davant de la plaça de la Femosa.
  • A les 23.30 h: Escalfament musical a càrrec de Cronistes a la plaça Major i apagada de les llums. Tot seguit, començarà un correfoc amb els Rojos de Junda, la colla de diables de Juneda, finalitzant el correfoc a la plaça. Recorregut: c/ del Castell, c/ Fossar Vell, c/Ginesta, c/Castelldans i c/ Portal.
  • A continuació: celebració del 13è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida.
  • A les 02.30 h: actuació del grup musical BREDA.

Us podeu descarregar el programa en el següent enllaç: https://www.bestiari.cat/wp-content/uploads/2022/06/programa-XVa-TROBADA-DEL-BESTIARI-DE-FOC-1.pdf

En el següent vídeo podreu saber com va néixer la festa:

Concurs d’Instagram:

Com ja va sent tradició i amb la intenció d’acostar el Festival a la ciutadania, es durà a terme la IIl Experiència Griu 2022. En ella, tots als assistents al Festival d’Enceses podran fer fotos per participar en un concurs, que després hauran de penjar amb el hastag #FestivalEnceses2022 fins al 13 de juliol.

El nom del guanyador o guanyadora es farà públic el 25 de juliol, coincidint amb la tradicional processó del Fanalet de Sant Jaume en la qual participa la colla. El premi serà viure la IV EXPERIÈNCIA GRIU, que  consistirà a participar en la pròxima edició del Festival en els actes protocol·laris i festius al costat de l’organització i gaudir del foc en la màxima expressió. També podrà vestir-se de diable i cremar carrutxes, encendre la bèstia, ser de membre del jurat, sopar amb el jurat o amb les colles participants i participar en l’entrega de premis.