Solsona acull la presentació de ‘Retrobestiari’ coincidint amb la celebració de Corpus

El pròxim dissabte 18 de juny, dins dels actes de celebració de Corpus, es presentarà a la Biblioteca Carles Morató de Solsona el llibre Retrobestiari. A les sis de la tarda, a la ciutat d’un dels dracs més antics de Catalunya es parlarà de bestiari, però no de bèsties tan antigues com el Drac de Solsona, sinó d’algunes una mica més recents que es van crear als anys 70 i 80 del segle passat, com la Vaca, el Xut o el Pop de Carnaval.

En la publicació el lector podrà trobar un centenar de fotografies, moltes d’elles de bestiari de Solsona, fetes per en Ramon Saumell que il·lustren com era aquest bestiari que es va crear amb el retorn de la democràcia a Catalunya. Es tracta de figures, moltes d’elles efímeres, fetes amb materials menys resistents que les d’avui dia (roba, paper de diari…), però que es van convertir en la primera bèstia que van tenir moltes poblacions d’arreu del país.

L’historiador Heribert Masana és l’autor dels textos d’un llibre que assenta les bases del bestiari que va sorgir durant aquesta època i que recull més d’una trentena de testimonis de persones i col·lectius que van participar en la seva creació.

La publicació, de fet, és fruit del treball de recerca de GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular), un col·lectiu format per Ramon Saumell, Abel i Salva Masana que es va dedicar a recopilar informació de totes les bèsties que van sorgir arreu de Catalunya als anys 80 i que va donar com a resultat una exposició itinerant amb fotografies i audiovisuals de Saumell i escultures i pintures d’Abel i Salva Masana.

(Foto: Mateu Tres, Ramon Saumell i Norbert Tomàs en la presentació de ‘Retrobestiari’ que es va fer a Vilanova i la Geltrú el 18 de desembre de 2021)