Crònica de la XXII Trobada de Bèsties de Foc de Castelló de la Plana

La plaça Major de Castelló de la Plana va tornar acollir de nou, l’11 de juny del 2022, les activitats centrals de la XXII Trobada de Bèsties de Foc, organitzada per Botafocs, que per raó de la pandèmia s’havia suspès o realitzat al Port de Castelló.

Les entitats participants van ser els Gegantons i Cavallets dels Grallers de l’Aguilot de Tortosa, els dolçainers El Trull de Vila-real, el Gall de la Pobla de Montonès, el Boc Jordiet de Tortosa, la Hydra d’Artesa de Lleida,  el Drac Nelo i el Cuc de Polop,  el Griu de Tarragona, el Bitxo Torrent Mitger de Terrassa, la Víbria de Reus,  el Drac, la Víbria de la ciutat i el  bestiari Infantil de Botafocs, amb l’acompanyament dels Dolçainers i Tabalaeters dels Dolçainers del Grau.

Algunes incidències en el transport va implicar començar una mica en retard els actes, que es van iniciar amb l’agraïment a les entitats patrocinadores, la presentació de la jornada i la benvinguda a tots el participants per la Regidoria de Cultura. El lliurament de detalls va anunciar la tabalada infernal que es va desenvolupar ple de dinamisme i festa. Tot seguit es va iniciar la cercavila de lluïment pels carrers més cèntrics.

Al voltant de 250 persones van participar directament en la XXII Trobada, contant portadors, els acompanyaments musicals i d’intendència, que ompliren els carrers de Castelló de balls i músiques, que estaven plens de públic de totes les edats, contents i pagats de tornar a veure tant de bestiari pel centre de la ciutat.

Una vegada tornat a la plaça Major, una breu presentació dels diferents elements participants van iniciar els balls de les figures, amb gran espectació de tot els assistents.  Uns forts aplaudiments van tancar tots els balls.

Dues enceses de pirotècnia, de forma individual i conjunta, van permetre comprovar l’espectacularitat de les figures cremant pólvora. El públic que omplia la plaça  va gaudir de l’espectacle màgic de la cultura del foc. Els tocs de les colles de dolçainers acompanyats pels timbals van anunciar l’encesa final, el remat pirotècnic i la traca, per a tancar l’acte, a l’horari previst, amb els aplaudiments generalitzats dels participants i públic present.

Un sopar de germanor al pati del CEIP Mestre Canòs, amb beguda fresqueta, paella i taronges, organitzat per Botafocs, va concloure la diada dintre d’un ambient bestial. Es van acomiadar les entitats contentes i pagades, amb el desig de tornar-se a trobar a curt termini arreu de les nostres comarques.

Castelló, 13 de juny de 2022

Rafel Pérez i Sorlí