Sabadell estrenarà al juliol una Mulassa i vuit Cavallets Cotoners

Modelat en fang de la Mulassa de Sabadell

El pròxim mes de juliol, Sabadell viurà l’estrena d’una nova bèstia festiva: una Mulassa. La figura, impulsada per l’Associació Encultura’t, es donarà a conèixer diumenge 31 de juliol acompanyada de les seves padrines: la Mulassa de Barcelona i l’Haca Traca Almalafa de Castelló. L’objectiu de l’entitat és presentar la bèstia abans de Festa Major perquè a principis de setembre ja pugui sortir com un membre més del Seguici Festiu de la ciutat.

Tal com expliquen des de l’associació que ha treballat en la recuperació de la peça, existeixen referències històriques que indiquen que Sabadell ja havia tingut Mulassa al segle XVII. Més concretament, l’any 1619. També se sap que la figura havia pertangut al Gremi de Paraires i que aquest tenia com a principal referent el mateix gremi de la ciutat comtal.

L’entitat que l’octubre del 2019 va començar a treballar per portar un Lleó a la ciutat, ara ha obert una campanya de micromecenatge per fer realitat el projecte de la Mulassa. Fins al 6 de juliol encara hi ha temps de fer un donatiu de 50 € a canvi que es gravi el nom del o la mecenes a l’interior de la figura. En total, la peça ha estarà finançada un 70% per la colla i un 30% per micromecenatge.

En aquesta ocasió, no s’ha escollit com a constructor a en Jordi Grau com en el cas del Lleó, sinó a en Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers per, tal com explica David Hidalgo, cap de colla de l’entitat, “oferir més riquesa i diversitat al Seguici Festiu pel que fa a l’estil de figures”.

Una estrena compartida

El pròxim diumenge 31 de juliol, l’estrena de la Mulassa de Sabadell anirà acompanyada del debut d’una altra bèstia festiva. Més ben dit, d’altres bèsties festives, ja que també es presentaran els Cavallets Cotoners de Sabadell, impulsats per l’Esbart Sabadell Dansaire. Es tracta de vuit figures de medul·la de vímet fetes per Anna Sínia.

L’acte començarà a les 18.30 h a la plaça Sant Roc i en ell hi participaran les padrines de la Mulassa de Sabadell (la Mulassa de Barcelona i l’Haca Traca Almalafa de Castelló) així com la Mulassa de Mataró. Per la part dels Cavallets, la presentació també comptarà amb l’assistència dels Cavallets Cotoners de Barcelona i del Ball de Cotonines de Vilanova i la Geltrú.

Dos estils ben diferents

A falta d’esperar el dia de l’estrena per saber quin caràcter i quin estil tindrà la Mulassa de Sabadell, de moment ja es pot avançar que en algunes ocasions serà una bèstia de protocol i en d’altres es convertirà en una bèstia de correfoc llençant pirotècnia.

Els membres de l’Associació Encultura’t han dissenyat un vestuari especial per portar la peça, així com un ball de protocol, que compta amb música composta pel cervellonenc Xavier Muixench, també autor de la melodia del Lleó de Sabadell.

(Foto: Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca)