El Lleó de Sabadell, un projecte d’èxit en temps de pandèmia

Aquestes festes de Nadal, els Reis Mags de l’Orient han portat un regal ben especial a Sabadell. Es tracta d’un gran Lleó de dos metres d’alçada pensat per participar en les diferents festes de la ciutat. La figura està feta de fibra de vidre i fusta i s’inspira en un esbós del dibuixant sabadellenc Oriol Llobet i en el seu padrí: el Lleó de Barcelona.

L’associació Encultura’t de Sabadell ha estat l’encarregada d’impulsar aquest projecte que es va començar a gestar l’octubre de 2019. Tal com explica el cap de colla de l’entitat, David Hidalgo, la idea de fer la figura va sorgir “en converses informals amb gent amb diferents inquietuds culturals”. Tots elles estaven d’acord en el fet que a la ciutat li faltava una bèstia solemne i de protocol. És per aquest motiu que li van encarregar a l’artesà imatger Jordi Grau, del Taller Drac Petit de Terrassa, un Lleó.

Una estrena ajornada

Aquest any passat, en què la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a anul·lar molts actes culturals, l’estrena del Lleó també s’ha hagut d’ajornar diferents vegades. La figura ja estava llesta pel dissabte 9 de maig. Després la presentació es va passar al 18 de juliol i, més tard, al 31 d’octubre.

Finalment, el dia de Sant Esteve es va publicar un vídeo a internet en el qual un follet li entregava a una sabadellenca una carta secreta dels Reis Mags. En aquesta s’anunciava que Ses Majestats havien portat per a la ciutat una figura de bestiari amb la següent intenció: “perquè surti a les festes de totes i tots els sabadellencs i porti el nom de Sabadell arreu del món”.

Hidalgo, que agraeix la participació en el vídeo de Montse Beumala i Adrià Garcia (intèrprets dels papers de la sabadellenca i el follet), explica que l’experiència de crear una bèstia festiva ha estat molt positiva. Ara bé, en aquest procés hi ha hagut algunes dificultats, sobretot a l’hora de trobar finançament, i més tenint en compte el context de pandèmia. “Algunes activitats que normalment es feien cada any per generar recursos per a l’associació, com la paradeta de Sant Jordi, l’any passat no es van poder fer”, comenta.

L’entitat, però, ha anat esquivant els obstacles i des de l’octubre del 2019 fins avui ha impulsat diferents campanyes. Per exemple, ha venut Loteria de Nadal, ha organitzat sortejos i ha creat una campanya de micromecenatge. Com afirma Hidalgo: “Si li posem ganes, si no volem que la cosa mori, d’una manera o altra es pot tirar endavant”.

Pel que fa al bateig de la figura, ja que no es va poder fer el passat 31 d’octubre, l’acte es vol passar a l’estiu. En ell participaran tots els padrins de la bèstia: el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Falset i l’Àliga de la Ciutat de Barcelona.

Un projecte de ciutat

Des de fa dos anys cap aquí, diferents entitats de Sabadell han fet una clara aposta pel bestiari. A part del Lleó, la Colla de Geganters i Grallers de Gràcia aportarà a la ciutat una Àliga, mentre que els Diables de la Creu Alta tindran una Víbria. David Hidalgo explica que fins ara a la ciutat de Sabadell hi havia molts gegants, mentre que pel que fa al bestiari, “faltaven algunes figures de protocol”. A més, afegeix que encara hi ha més projectes a la ciutat de creació de nou bestiari i preveu que en dos o tres anys hi haurà dues o tres figures més. 

Un altre dels projectes en els quals també estan treballant diferents entitats sabadellenques, entre elles la del Lleó, és la creació d’un seguici festiu propi. Fins ara, per la Festa Major, que es fa la primera setmana de setembre, es feien cercaviles de gegants i correfocs, però no hi havia un seguici protocol·lari. És per aquest motiu que aquestes associacions estan tenint converses amb l’Ajuntament per veure si a la pròxima Festa Major es podria estrenar aquest nou model de festa.