S’impulsa una campanya de micromecenatge per a la creació del Lleó de Sabadell

Lleó de Sabadell

L’Associació d’Amics Encultura’t de Sabadell ha creat una campanya de micromecenatge per recollir fons per a la construcció del Lleó de Sabadell. Amb les paraules “aporta el teu gra de sorra, el Lleó et necessita”, aquesta entitat anima totes les persones, vinculades o no a aquest municipi del Vallès, a fer possible la creació d’aquesta nova figura.

En total, l’entitat demana 3.200 €, que serviran per finançar la construcció de la imatge festiva, el vestuari dels seus portadors, la música del ball i les despeses de la presentació de la bèstia. Aquesta es donarà a conèixer a tots els sabadellencs i sabadellenques el dissabte 9 de maig a les sis de la tarda a la plaça de Sant Roc.

Tal com informava l’Agrupació del Bestiari el passat 20 de febrer, en aquests moments, la figura del Lleó de Sabadell l’està creant al Taller Drac Petit de Terrassa el constructor Jordi Grau. Per fer la forma de la figura l’escultor ha utilitzat fins a 600 quilos de fang que després haurà de recobrir d’escaiola per crear el motlle de la peça. La bèstia, finalment, estarà feta de resina i fibra de vidre, pesarà al voltant de 25 quilos i mesurarà gairebé tres metres de llargada.

Entre les diferents recompenses que ofereix l’entitat Encultura’t es pot obtenir, per 5 €, un diploma acreditatiu i la menció del mecenes a les xarxes socials. Per 10 €, a part del diploma i l’agraïment a les xarxes, s’entregarà una xapa commemorativa del Lleó. Per 15 € es pot aconseguir una motxilla del Lleó de Sabadell i per 50 € una litografia limitada i numerada de l’esbós del Lleó signada pel seu autor. Durant la festa de presentació de la nova figura s’entregaran totes aquestes recompenses a les persones que han col·laborat econòmicament amb el projecte.

Una entitat nova

L’Associació d’Amics Encultura’t es va crear l’any passat a partir de la creació de la festa Encultura’t 2019. A partir d’aquesta bona experiència, “un grup de gent comença a donar voltes a fer de la festa una entitat que difongui d’altres maneres la cultura popular i tradicional catalana”, expliquen en la seva pàgina web.

El primer projecte que ha impulsat l’associació un cop creada ha estat la construcció d’una figura protocol·lària per a la ciutat de Sabadell. Es tracta del Lleó, una de les bèsties més solemnes que pot tenir el seguici popular d’una ciutat conjuntament amb l’Àliga. Segons explica l’antropòleg Xavier Cordomí al llibre Bèsties de festa!,  el Lleó és identificat pels Bestiaris medievals amb el valor, la majestuositat i la clemència.