L’entitat de la Catalunya del Nord Aire Nou de Bao rep la Creu de Sant Jordi

Escala Aire Nou de Bao

Aquest 2020 l’associació Aire Nou de Bao ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi, una distinció que atorga la Generalitat des de l’any 1981. L’entitat, federada a l’Agrupació del Bestiari, va saber oficialment dimarts 10 de març que havia estat condecorada després que el Govern de Catalunya aprovés la proposta de candidatures de la Consellera de Cultura.

Enguany l’associació compleix 25 anys i ha estat premiada, precisament, pel seu “quart de segle de compromís infatigable amb la llengua i la cultura catalanes a la comarca del Rosselló”, expliquen des del Govern de Catalunya. Un dels motius pels quals s’ha fet una distinció a aquesta entitat és per la seva tasca al servei de la llengua catalana, duta a terme en forma de cursos de català per a adults i infants.

Aire Nou de Bao també ha estat guardonada pel treball que ha fet a l’hora de promoure la cultura catalana, i que “ha contribuït a la construcció d’uns espais culturals compartits que han permès superar les fronteres administratives establertes entre la Catalunya del Nord i els altres territoris del país”, afirmen des del Govern.

“Una distinció que ens honora”

Hervé Pi, un dels fundadors d’Aire Nou de Bao, explica a l’Agrupació del Bestiari que rebre la Creu de Sant Jordi “és una distinció que ens honora”, fent referència a la resta de membres de l’entitat, i afegeix que el que realment és important per l’associació és organitzar activitats per fer-les servir com a eines “per fer viure la llengua”.

Actualment Aire Nou de Bao està composta per aproximadament 150 socis. Al llarg dels seus 25 anys, ha creat diferents conjunts musicals de gralles, percussions, cants polifònics i sacs de gemecs. A la vegada, ha impulsat la creació de grups de bastoners, pastorets, sardanes, trabucaires i diables. Un exemple són els Castellers i Grallers del Riberal. L’associació, a més, organitza des del 2002 l’Identi’CAT, la Trobada de la Catalanitat de la Catalunya Nord.

Pel que fa al bestiari, des de l’any 2006 Aire Nou de Bao compta amb el Drac Hamlet, construït per Sendo Valls. Es tracta d’un drac filòsof, conegut per recitar versos com el personatge homònim de Shakespeare. En aquest cas la bèstia diu: “Ser o no ser català, aquesta és la qüestió”. L’altra bèstia de l’entitat és en Berrugues, creat l’any 2015 també per Sendo Valls. Es tracta del drac infantil que acompanya la colla de diables Banyetes, també composta per nens i nenes.

Aire Nou de Baó va ser premiada l’any 2017 durant el Festivitas Bestiarum, la gran gala del bestiari festiu que organitza l’Agrupació del Bestiari cada any des del 2014. El jurat dels premis BEST va guardonar l’associació per defensar la llengua i la cultura catalanes.

(Foto: Escala dels falcons d’Aire Nou de Bao / Font: Aire Nou de Bao)