Constantí bateja dues bèsties, una Mulassa i un Lleó, que seran portats pels joves de la vila

Des de dissabte passat, la vila de Constantí té dues bèsties festives noves al seu seguici popular. Elles són el Lleó i la Mulassa. La primera és una escultura de l’artista de la Serra d’Almos Joan Miró Oró i la segona és una peça construïda pel constantinenc Antonio Jiménez Calvo. Totes dues es van donar a conèixer en el marc de la festa de la Veïna Dragonina, impulsada per l’Associació d’Amics de la Colla C.O.C.A., i de la celebració del cinquè aniversari de l’associació Dance Power.

La primera bèstia a ser batejada pel Jutge de Pau de Constantí, Antonio Martorell, va ser la Mulassa. Es tracta d’una figura pertanyent a l’associació Dance Power i estrenada en el marc del cinquè aniversari de l’entitat, que va ser apadrinada per Abel Rodríguez, de la colla de la Dragonina de Constantí, i per Lourdes Gras, de la colla Sagrat Cor. La Mulassa, de caràcter eixelebrat, serà portada pels joves membres d’aquesta entitat.

Lleó de Constantí, foto de Sílvia Puerto

L’altra bèstia, el Lleó, és un regal de l’Ajuntament a l’IES del municipi. Representa el lleó d’un dels mosaics més emblemàtics de la Vil·la Romana de Centcelles, motiu pel qual està recobert de tessel·les. La peça, en aquest cas, va ser apadrinada per Mònica Borrell, directora del Museu d’Història de Tarragona, per Óscar Sánchez, alcalde de Constantí, i per la Vaca Xula de Vacarisses.

El Lleó de Constantí és una figura que a partir d’ara servirà per introduir als joves del municipi el món de la cultura popular. De fet, davant l’èxit de la seva estrena, l’Associació d’Amics de la Colla C.O.C.A s’encarregarà de fer tallers amb els alumnes dels diferents cursos i l’AMPA perquè aprenguin a portar una bèstia festiva, encara que sobretot el que es pretendrà és que “aprenguin els valors de pertànyer a una colla”, explica Abel Rodríguez, president de la colla C.O.C.A. A partir d’aquí es crearà una colla estable de joves portants.

Pioners amb l’audio descripció

Dissabte 22 d’octubre també va tenir lloc la celebració del correfoc de la Festa de la Veïna Dragonina, un correfoc especial, ja que és el primer de la història de Constantí en ser seguit amb àudio descripció. Javier Gómez d’Amanida Teatre, un grup pertanyent a la secció de teatre de la Fundació ONCE, va ajudar els Amics de la Colla C.O.C.A a fer un guió adaptat. Cal destacar que tot i adaptat, es va buscar que el guió no fos diferenciat, sinó igualment vàlid per a persones cegues o no.