L’Espai Festes de Sitges, on es guarden el Drac i l’Àliga, nova seu del Consolat del Bestiari Català

Queda més de mig any per Sant Bartomeu, però el pròxim divendres 20 de gener tots els sitgetans i sitgetanes que ho desitgin podran fer un tastet de Festa Major. Estan convidats a les 19.30 h a la inauguració de l’Espai Festes com a nova seu del Consolat del Bestiari Català. Allà, tant l’Àliga com el Drac hi estaran presents i festejaran el nou nomenament ballant i fent una encesa.

La sala, annexa a la plaça dels Artistes i ubicada al costat de l’Escorxador (c/ de Joan Maragall, 36), es tracta d’un espai on normalment es guarden els gegants, l’Àliga i el Drac la major part de l’any, quan no tenen actuacions. És gestionat per l’Ajuntament i el pròxim divendres s’hi penjarà una rajola commemorativa que anunci la vinculació del municipi de Sitges amb l’Agrupació del Bestiari. D’aquesta manera, qualsevol persona que vulgui fer alguna demanda o consulta amb relació a l’àmbit del bestiari festiu, o bé vulguin afiliar-se a la federació, podran adreçar-se a l’Ajuntament i aquest en facilitarà les dades de contacte.

Com bé assenyala l’ambaixador 2022 del bestiari festiu i impulsor de la iniciativa dels consolats, Jordi Cubillos, la proclamació de noves seus és una oportunitat per estrènyer llaços entre els municipis i l’Agrupació del Bestiari, fer difusió del món del bestiari i donar un reconeixement a les bèsties que té aquella localitat.

D’aquesta manera, un dels motius pels quals s’ha escollit Sitges com a nova seu, és que és un municipi amb figures històriques i pioneres. L’any passat, el Drac va fer 100 anys, mentre que l’Àliga, amb 38 festes majors a l’esquena, va ser la primera àliga de Catalunya en llençar foc. A part, Sitges també és el poble d’origen i residència de Jordi Cubillos.

El pròxim divendres 20 de gener, el municipi del qual es va enamorar Santiago Rusiñol passarà a ser, conjuntament amb el Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia, un nou centre de referència del món del bestiari festiu. L’acte comptarà amb els parlaments del regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, amb l’assistència del regidor de Cultura, Xavier Salmerón, i també amb les aportacions del secretari de l’Agrupació del Bestiari, Marc Rodero, i de l’ambaixador 2023 del bestiari festiu, Pau Benavent, així com de Cubillos, l’ambaixador sortint.