Sant Pere de Ribes acollirà la presentació de ‘Retrobestiari’ i un col·loqui sobre la primera trobada de dracs de la localitat

El mes de gener ve carregat de novetats en el món del bestiari, alhora també és un bon moment per fer-ne reflexions. El pròxim divendres 20 de gener, en el marc de les Festes de Sant Pau de Sant Pere de Ribes, tindrà lloc l’acte de presentació del llibre ‘Retrobestiari’ (Edicions Morera), una publicació sobre el ressorgiment del bestiari festiu que va tenir lloc a la Catalunya dels anys 70 i 80. A la vegada, es farà un col·loqui sobre el primer correfoc que es va celebrar a la localitat ribetana l’any 1996 i les dues trobades de dracs que en van ser els precedents.

L’activitat, organitzada pel Ball de Diables de Ribes Colla Jove, començarà a les set de la tarda des de la Sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila. Allà, els assistents coneixeran les particularitats de les primeres trobades de dracs que es van celebrar a Ribes, una el 1988 i l’altra el 1991, així com visualitzar imatges i escoltar testimonis de l’època

Tal com assenyala l’historiador i autor dels textos de ‘Retrobestiari’, Heribert Masana, als anys 80 i 90 llençar foc al mes de gener no era un fet tan habitual com ho és ara, d’aquí la singularitat de les colles ribetanes d’organitzar-hi actes de foc.

L’origen de tot plegat va tenir lloc al gener de 1988, per Sant Pau, quan per inaugurar el carrer de Lola Anglada, dissenyadora del Drac de Tres Caps de Ribes, es va organitzar la primera concentració de dracs del municipi. Hi van assistir un total de dotze bèsties provinents de la zona del Penedès i el Garraf.

Tres anys més tard, el 1991, es va tornar a celebrar una trobada de dracs, en aquest cas amb motiu de l’estrena de la rèplica en fibra de vidre de la bèstia ribetana de tres caps. Ja el 1996, també per Sant Pau, és quan va tenir lloc el primer correfoc de la localitat com a tal.

Divendres dia 20, la presentació del llibre ‘Retrobestiari’ serà una oportunitat per conèixer l’auge del bestiari festiu que va tenir lloc a la Catalunya democràtica i predemocràtica. Com destaca Masana, es posarà en context l’esperit d’una època que va portar a crear molts tipus de bèsties i a organitzar, en el cas de Ribes, trobades tan destacades.