Crònica de la diada del Bitxo del Torrent Mitger (38è aniversari)

Cada mes de febrer, més aviat a finals que no pas a principis, l’Associació del Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa celebra la diada de la colla. Es tracta d’una de les primeres activitats de l’any, la que dona inici a tota una temporada plena d’actes i sortides. És l’ocasió perfecta perquè la mainada del barri faci de Bitxaire (nom que reben els membres més petits) i es vesteixi amb la roba de foc dels portants i els músics del Bitxo. A la vegada, els adults que volen tenen l’oportunitat de provar-se la bèstia. Es tracta d’un moment de retrobament de l’entitat amb la gent del barri i de la ciutat, de donar-se a conèixer i d’obrir la colla a noves incorporacions.

Pels qui no el conegueu, el Bitxo del Torrent Mitger és una figura de fibra de vidre que pesa 65 quilos i està pintada majoritàriament de vermell. Representa un monstre ferotge, de grans ulls i grans queixals, que treu foc per la boca, les mans i la cua. Diu la llegenda que durant molt de temps se l’havia sentit bramar i espeternegar dins d’una antiga claveguera, la claveguera del Torrent Mitger, on probablement havia nascut i d’on mai no havia sortit. Va anar passant el temps i va anar restant en l’oblit fins que una nit màgica de Carnestoltes va sortir de la claveguera i va afegir-se a la festa, entrant a formar part de la història actual del poble.

Aquest 2023, la colla del Bitxo del Torrent Mitger compleix 38 anys, motiu pel qual diumenge 26 de febrer es va celebrar la diada de la colla. Aquesta va començar a les onze del matí, amb una tabalada i una plantada de flors aromàtiques al monòlit que hi ha plantat al carrer de Terque, en record a la primera sortida de la figura. Es tracta d’un petit monument de pedra que l’entitat va col·locar l’any 2015, en el marc del 30è aniversari, al lloc on la bèstia havia sortit per primera vegada el 17 de febrer de 1985. Des de llavors, els seus membres cada any hi van com a acte de record.

Més tard, cap a les dotze del migdia, van començar les activitats a la plaça de la Cultura. Estaven obertes a tothom, principalment als nens i nenes del barri, i van incloure: tabalada de Bitxaires, el taller “Vols ser Bitxaire”, el joc de la colla, tallers de manualitats i una ballada final amb el Bitxo i l’Aristofoc, un gegantó manotes vestit de diable amb el disseny i els colors característics de la colla. Per acabar, es va oferir un pica-pica vermut a tothom i es va fer un dinar de germanor.

A continuació, en el següent vídeo podeu veure la ballada de lluïment del Bitxo del Torrent Mitger: