La Fera Foguera i l’Àliga de Sitges presideixen el nomenament de l’Espai Festes com a segona seu del Consolat del Bestiari

El passat divendres 20 de gener, la ciutat de Sitges va acollir el nomenament de l’Espai Festes com a nova seu del Consolat del Bestiari Català. L’acte va comptar amb l’assistència del regidor de Tradicions i Festes de Sitges, David Martínez, els caps de colla de l’Àliga i el Drac, Xavi Rosés i Josep Pérez, el secretari econòmic de l’Agrupació del Bestiari, Marc Rodero, el vocal de territori de l’Agrupació del Bestiari, Javi Escamilla, i els ambaixadors 2022 i 2023 del bestiari festiu, Jordi Cubillos i Pau Benavent.

Martínez va iniciar l’acte recalcant que el 20 de gener seria un dia “molt gratificant” per a la ciutadania de Sitges, ja que l’Espai Festes passaria a formar part del segon Consolat del Bestiari Festiu de Catalunya, després del Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia. En aquest sentit, va agrair l’assistència a l’acte dels portants i timbalers del Drac i l’Àliga.

Marc Rodero, secretari econòmic de l’Agrupació del Bestiari, va assenyalar que un consolat és un “nexe d’unió” entre la federació amb totes les persones de Sitges. “Estem molt satisfets que ens hàgiu obert les portes i que puguem gaudir a partir d’ara d’aquesta petita delegació del bestiari”. També va afegir que des d’ara la federació també estaria a disposició de tots i cadascun dels membres de les colles de bestiari de la localitat, ja que “al final sou els que tireu endavant la cultura”.

La tercera intervenció va ser de l’ambaixador 2022 del bestiari festiu, Jordi Cubillos, impulsor de la iniciativa dels consolats. Cubillos va fer referència als requisits que complia l’Espai Festes de Sitges com a seu d’un Consolat: ser un espai físic on es trobin bèsties i el fet de ser un espai relacionat amb bèsties que tinguessin alguna singularitat. En aquest cas els cent anys d’història de la Fera Foguera i el fet que l’Àliga de Sitges fos la primera a tirar foc de tot Catalunya.

“Aquest any he estat ambaixador del bestiari festiu català, m’ho he passat molt bé i m’agrada molt que pràcticament la cloenda d’aquest mandat meu sigui aquí a Sitges”, va concloure.

Per acabar el torn de parlaments, Pau Benavent, ambaixador del bestiari festiu 2023, va destacar que els consolats no deixen de ser un punt “per generar sinergies i generar més cultura popular, més estima pel país, per la terra i per les tradicions”. I va acabar dient: “sense cultura popular mai les persones podrem ser lliures”.

Després dels parlaments, es va fer entrega d’un diploma acreditatiu als caps de colla de l’Àliga i el Drac i de la rajola commemorativa del Consolat del Bestiari Festiu al regidor de Tradicions i Festes. Finalment, i com a acte simbòlic del nomenament, el Drac i l’Àliga de Sitges van fer una encesa conjunta al so dels tabals.