Coneix el Porquet de Sant Antoni, la nova bèstia festiva de Vilanova i la Geltrú

Després de més de tres anys d’espera, finalment, el passat dissabte 14 de gener es va estrenar davant de tota la ciutat el Porquet de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú.

La colla del Porquet de Sant Antoni i el creador de la bèstia (a l’esquerra)

En el marc del correfoc que des de fa alguns anys ja es porta celebrant per la Festa dels Tres Tombs, es va donar a conèixer aquesta figura construïda per l’artista borgenc Jordi Arnau Espuga. Una bèstia que, de fet, de “porquet” en té poc, ja que es tracta d’un gran porc de foc amb posició agressiva que fa tres metres de llargada.

La figura, pensada per a un sol portador, té punts de foc extraïbles i això significa que, si hagués de participar en una cercavila sense foc, també ho podria fer. Amb l’objectiu de donar més importància a la festivitat de Sant Antoni, copatró de Vilanova, l’associació “El Porquet de Sant Antoni” ha decidit impulsar aquesta bèstia festiva, ja que està estretament vinculada amb el sant.

El porc, de fet, és un animal que en la cultura popular sempre ha acompanyat Sant Antoni. Hi ha diferents versions que expliquen per què. Una d’elles, escrita per Anna de Valldaura i que es pot llegir al portal Llegendàrium, narra com el sant, en desembarcar a la Ciutat Comtal, passa pel portal de Sant Antoni i allà ve una truja que duu un garrinet a la boca i el deixa caure als seus peus. L’animalet té una pota trencada i com que Sant Antoni el guareix, ja no se’n separa mai més.

Un projecte des d’abans de la pandèmia 

L’Associació “El Porquet de Sant Antoni” ha estat l’encarregada d’impulsar aquesta bèstia festiva, amb una idea que ja s’anava coent des d’abans de l’arribada de la Covid-19. “Ens vam constituir com a associació el novembre de 2019, però amb la pandèmia i tot, la cosa ha anat més lenta del que s’ha volgut”, explica Joan Alberich, president de l’entitat.

Així doncs, a l’hora de recollir fons per poder fer la figura, l’entitat s’ha hagut d’esperar a la tornada a la normalitat. Va posar una paradeta per les Festes de Sant Antoni de l’any passat, ha estat venent loteria de La Grossa i també va posar parada per Sant Jordi. A part, a finals del 2022 va impulsar una campanya de micromecenatge. L’associació, a més, ha pogut comptar amb subvencions de l’Ajuntament de Vilanova i de la Diputació de Barcelona per poder fer realitat la bèstia.

El nou Porquet de Vilanova va acompanyat de quatre tabals construïts per Xixo Luthier. El percussionista Marc Piñol, membre de la colla, ha estat l’encarregat de compondre tres peces musicals per a la figura. De moment sortirà per les Festes de Sant Antoni, tant en l’anada i tornada del pregó com en el correfoc. Ja a l’estiu, per la Festa Major de les Neus (5 d’agost), també traurà el cap en el correfoc que se celebra el divendres abans.

Amb proporcions realistes, el Porquet és la primera bèstia del constructor Jordi Arnau Espuga. Podeu conèixer més detalls sobre la construcció de la figura en el següent vídeo que ha fet la colla:

(Foto: Flama Cultural)