El 25 de març arriba la 9a edició del Cebafoc, un punt de trobada pels amants del foc i la percussió

El pròxim dissabte 25 de març arriba a Sabadell una nova edició del Cebafoc, la gran festa del foc organitzada per les colles de la ciutat. Des de les vuit del matí fins ben entrada la matinada, la plaça del Doctor Robert acollirà una desena d’activitats dirigides a tots els públics, “convertint-se en un punt de trobada dins de Catalunya per a tota aquella gent a qui li agrada viure l’experiència envers el foc i la percussió”, expliquen els seus organitzadors.

Foto cedida per l’organització del Cebafoc

Com a novetat d’enguany, des del 20 de març fins al 14 d’abril es podrà visitar al Mercat de la Creu Alta una exposició de bèsties de foc, així com de cartells de les anteriors edicions. A més, la tarda del 24 de març s’organitzarà al mateix mercat un petit tastet de què serà la festa de dissabte, amb activitats infantils (a les 17 h) i una trobada de percussió (a les 19 h). Tres setmanes més tard, ja el 14 d’abril, tindrà lloc l’acte de cloenda de l’exposició amb un lluïment de foc a les 19.30 hores.

Per a tots aquells amants de la cultura popular, l’esdeveniment de dissabte 25 de març serà una bona oportunitat per gaudir de l’espectacularitat d’actes com la Cercavila de la Invocació, la Invocació de la Ceba de Foc i l’encesa de la Ceba de Foc. Un any més, les colles de foc de la ciutat convocaran la presència d’un ens de la natura que, mitjançant una invocació, obrirà la porta per treure la Ceba de Foc, recentment restaurada.

Aquests tres actes, que es duran a terme entre les 18.30 i a les 20 hores, precediran la celebració del gran correfoc que recorrerà el centre del municipi i en el qual participaran vuit colles i sis bèsties de foc. De fet, al llarg del dia les figures de bestiari estaran exposades al Racó del Campanar durant tot el matí, mentre que a la tarda s’afegiran les bèsties convidades el nom de les quals encara no s’ha revelat.

Tant dissabte 25 de març com diumenge dia 26 els visitants també trobaran a la plaça del Doctor Robert una fira multisectorial. Ja més concretament dissabte, a partir de les onze es faran activitats destinades als més menuts. A les 11.30 h hi haurà vermut musical i a les 12 h actuarà la batucada sabadellenca Bandtumbats. Finalment, abans de dinar, els actes del matí clouran a les 12.30 h amb la Cebatraca.

A la tarda i a la nit hi haurà més música, amb una trobada de percussió a les 16.30 h i amb l’actuació d’AlQuadrat a les 22 h i del discjòquei Lo Puto Cat a les 23.30 h. Al llarg del dia, a més, tots els assistents al Cebafoc que facin fotos, les podran presentar al ja tradicional concurs de fotografia d’Instagram. Els premis d’enguany són gentilesa del Festival Observa, del Centre d’Esports Sabadell, de la Joventut de la Faràndula i de l’Estruch.

Tal com expliquen des de l’organització del Cebafoc, l’esdeveniment també té com a finalitat “fomentar la relació i cooperació entre les entitats de la ciutat”. Enguany la preparació dels diferents actes ha anat a càrrec de les Bruixes del Nord, els Sentinelles d’Arkëmis, els Diables de la Creu Alta i les Forques de Can Deu.

Recorreguts

Trobada de percussió: plaça de les Dones del Tèxtil, via de Massagué, passeig de Manresa, carrer de Sant Antoni, carrer de Gràcia, plaça del Pi-Pi, carrer de l’Escola Industrial, carrer d’En Font, plaça Marquilles, carrer de Sant Feliu, plaça del Gas, carrer de Sant Pere, carrer de Sant Pau, plaça de Sant Roc i plaça del Doctor Robert.

Cercavila de la Invocació de la Ceba: plaça de les Dones del Tèxtil, via de Massagué, passeig de Manresa, passeig de la Plaça Major, Racó del Campanar i plaça de Sant Roc.

Correfoc: plaça de Sant Roc, carrer de Gràcia, carrer de Sant Quirze, carrer de Joan Maragall, plaça del Gas, carrer de Sant Pere, carrer de Sant Pau i plaça de Sant Roc.

(Foto: Imatge guanyadora del tercer premi del concurs de fotografia del Cebafoc celebrat l’any 2019 / Autor: Javi Villalba)