La FESTHI vol recuperar el Drac Antic d’Igualada

La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) demana la col·laboració ciutadana per sufragar els 13.000 € necessaris per a la recuperació del Drac Antic de la ciutat. La confecció de la figura anirà a càrrec d’Aitor Calleja, que confeccionarà el cap i les potes amb fusta policromada; l’imatger navarrès comptarà amb la col·laboració de l’empresa Curtits Badia i el Campus Igualada de la Universitat de Lleida per a la confecció de les escates.

La referència d’un drac a la capital de l’Anoia, en un grafit d’un manual medieval, és la segona més antiga del Principat (1402-1404). Ara bé, tant per la impossibilitat de garantir de manera fefaent que aquest dibuix fa referència a un drac processional, com per les diferències estètiques que hi hauria entre aquestes figura i els altres elements del seguici històric, la FESTHI ha optat per recuperar el Drac Antic d’Igualada segons els models dels segles XVII-XVIII, considerada l’època de més esplendor per aquesta figura.

El drac serà construït amb materials històrics: fusta policromada i escates fetes amb cuir acolorit. Una decisió que s’ha pres amb l’objectiu que la figura transmeti imatge poderosa i antiga, adequada per un element d’imatgeria que té la responsabilitat d’obrir el pas a la processó. Des de la FESTHI també es defensa que els materials antics són més perdurables a llargs terminis, fàcils de reparar i permeten una major lleugeresa de càrrega i de pes.

La recuperació del Drac Antic d’Igualada és un pas més de l’entitat igualada en la confecció del seguici històric. La federació, constituïda el 2009, ha promogut la recuperació d’un llarg reguitzell d’expressions festives: el Ball de Bastons (2009), el Ball de Cercolets (2010), els balls de Pastorets i de Sant Miquel (2011), la imatge de Sant Bartomeu i la seva processó amb l’entrada a l’església de Santa Maria (2012), la bandera o penó de la ciutat (2013), el trasllat i retorn del Sant (2014), el tabal de la Patera (2015), els Gegants Vells d’Igualada i el Passacalle (2016) i les neules de Santa Maria (2020).

Les aportacions per finançar el Drac Antic d’Igualada es poden fer al número de comte corrent ES11 3140 0001 9600 1362 9000.