Gironella estrena una peça d’imatgeria festiva de protocol per les festes de Sant Roc i Sant Marc

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gironella, conjuntament amb un grup de persones voluntàries de la Vila, han promogut la construcció de la primera imatge festiva i popular de la Vila de Gironella.

Una imatge festiva i protocol, és una imatge relacionada amb la Vila. Antigament eren imatges que acostumaven a sortir als seguicis de corpus i solien ser imatges relacionades amb el tetramorf, els 4 evangelis protectors, per això en el costumari popular i festiu de Catalunya existeixen les àligues, els bous, les mulasses i els lleons.

Les principals ciutats i viles de Catalunya compten amb aquest tipus d’imatges o bèsties, sovint centenàries, recuperades o de nova creació. Aquest és el cas de Gironella que el grup de voluntaris i la regidoria de cultura han volgut crear aquesta nova imatge carregada de simbolisme i que creuen que despertarà solemnitat a les festes de Sant Roc i Sant Marc. La peça de protocol és el Lleó de Gironella.

Els treballs varen començar farà sis mesos enrere amb l’encàrrec de la construcció de la imatge, en aquest cas es va encarregar els treballs al taller d’un de les persones més joves i de més talent del país: en Pau Reig.

Pau Reig destaca que per crear la figura s’ha basat en l’estudi anatòmic de l’animal. Des del model de fang fins a la pintura serà una obra amb un acabat minuciós. Amb una escultura imponent i solemne que n’embellirà el resultat final. “M’agrada dotar de caràcter a les figures i la mirada d’aquesta n’és un clar exemple.” Ha afegit l’artista.

Podem observar l’escultor Pau Reig acavant detalls del Lleó de Gironella

Aquesta peça serà la segona imatge festiva protocol·lària del Berguedà.

La imatge es dotarà d’un protocol per a poder sortir del municipi en casos molt excepcionals, però el que sí que està clar que la nova imatge sortirà sempre per Sant Roc, per Sant Marc i s’està explorant la possibilitat que ho pugui fer per la Puríssima.

La imatge és una imatge coronada. És a dir, porta una corona. Aquesta ha estat feta per un taller de Múrcia. És una corona amb pedreria de vidre tallat i banyada amb or. La corona feta és a semblança de l’escut de Gironella i és la corona marquesal.

La figura tindrà peça musical pròpia, així com la seva coreografia. Per la música s’ha comptat amb el compositor Berguedà Robert Agustina que ha creat una música única des de zero,  combinanthi alguns breus fragments dels gogis de Sant Roc i Sant Marc.

La peça musical ha estat enregistrada pels membres berguedans de la Cobla Ciutat de Manresa, que seran els mateixos encarregats de tocar-la el dia 16 d’agost en sortir d’ofici.

Pel què fa a la coreografia, aquesta ha estat creada per membres del Nou Esbart Sant Jordi de Gironella i el grup de voluntaris que s’ha creat per iniciar aquesta figura.

La presentació de la imatge obrirà els actes de Sant Roc 2023 i tindrà lloc el dia 15 d’agost a les 22h a la plaça de l’església on a través d’un espectacle creat per l’ocasió la imatge es descobrirà.

Per fer-ho, acompanyarà l’acte com a padrins del bateig el Lleó de Sabadell qui vindrà acompanyada de la seva banda musical, així com també es comptarà amb la presència dels Gegants de Gironella i al finalitzar es farà una petita cercavila pel nucli històric.

Font: Ajuntament de Gironella