Un 72 % dels barris de Barcelona representats a la mostra d’imatgeria festiva que organitza Bestiari al Born CCM durant La Mercè 2023

Del 15 al 23 de setembre de 2023 el Born CCM i el barri de La Ribera seran el punt de trobada de la Cultura Popular durant les Festes de La Mercè 2023 

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha programat activitats amb més de 40 colles de la imatgeria festiva de Barcelona i per a tots els públics

Exposició “Bèsties de Barcelona”

La primera de les activitats programades serà l’exposició “Bèsties de Barcelona” a El Born Centre de Cultura i de Memòria. Amb l’objectiu de contagiar ganes de festa, amb aquesta proposta els amants de la Cultura Popular i la imatgeria festiva podran gaudir de ben a prop de les més de seixanta bèsties exposades abans que comencin a prendre vida i passegin i cremin per tota la ciutat. El Born es convertirà, de nou, en el Cau de les Bèsties en el qual, dracs, mosquits, truges, àligues i mulasses, els visitants podran conèixer la idiosincràsia dels diferents barris barcelonins.

L’exposició és gratuïta i es podrà visitar del 15 al 23 de setembre de 2023 en els horaris habituals del centre. 

La mostra anirà engalanada amb una mostra floral amb el Taller d’ocupació de Barcelona per la Natura de Barcelona Activa de la especialitat de Decoració en Art Floral. Realitzen una Decoració en el marc del cicle festiu de la Mercè de Barcelona. Enguany, la Decoració és un homenatge a Ucraïna, en especial a la ciutat convidada, Kíev. Per aquest motiu, s’ha realitzat un treball on els colors de la seva bandera són els protagonistes.

El mateix dia 15 de setembre a les 19h, es presentarà el llibre Gegants de Barri. Memòria Democràtica, a càrrec de Manuel Delgado, Sandra Akirua i el Mikel Fernandino. Aquesta presentació es fa emmarcada en la commemoració dels 600 anys dels gegants de la Ciutat.

Durant la presentació es podrà adquirir el llibre.

Relacionat amb l’exposició, el dimecres 20 i el dijous 21 a les 20.30h es podrà gaudir de La Nit al Cau de les bèsties al Born CCM, una visita guiada teatralitzada per l’exposició. Per assistir-hi, caldrà inscriure’s en aquest formulari.

Jornada Lúdico Bestial

El dissabte 16 de setembre de 10h a 14h a la plaça Comercial, tindrà lloc La Jornada Lúdico Bestial 2023 que enguany acollirà la 3a Fira de Colles de Bestiari, en la qual les diferents entitats podran mostrar algunes de les seves bèsties i oferir informació i marxandatge al públic assistent. 

Durant tot el matí, el programa de ràdio Fes Ta Festa, liderat per Amadeu Carbó, proposa entrevistes i xerrades amb convidats del món de la Cultura Popular. Podrem escoltar a Mercè Ayora, vicepresidenta de Bestiari, a Marta Marín, directora del Born CCM, Eva Coll que ens parlarà del Glossari Bestial i Jordi Cubillos del cos diplomàtic de Bestiari. 

Durant el programa especial del Fes Ta Festa, es podran escoltar alguns contes relacionats amb el bestiari festiu i popular, algunes músiques, així com també es  presentaran els llibres El xumet de foc. Dracs i Diables (Amadeu Carbó i Xavier Iborra).

Durant tota la jornada, comptarem amb la Companyia de Jocs l’Anònima, de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals, que ens proposa un espai totalment obert a la participació amb representació de tot un seguit de jocs populars de carrer i de taula vinculats a la festa. A més, es podrà gaudir de jocs convidats que per la seva singularitat i la identificació que tenen amb la festa tindran un espai que combinaran moments d’exhibició amb tallers d’iniciació com els Jocs “molons”.

També es podrà realitzar el taller de “Vols tocar el tabal?”

L’Agrupació Bestiari segueix amb l’objectiu que totes les activitats siguin inclusives. En aquesta ocasió, totes les activitats tindran intèrpret de llengua de signes, així com també, s’inicia l’adaptació de la cartelleria expositiva en braille. 

Passejada de Bèsties
Divendres 22 de setembre al vespre, les bèsties exposades al Born CCM prendran vida i faran una primera passejada pels carrers del barri Gòtic. Encara no serà el moment d’encendre foc ni de sentir explosions, simplement podreu veure a totes les bèsties en moviment i lluint-se. 

La plantada de totes les bèsties tindrà lloc a la plaça Comercial a partir de les 20h i a partir de les 22h començarà la Passejada de Bèsties 2023. El recorregut de la Passejada de Bèsties serà circular, començant a la Plaça Comercial, el carrer del Comerç, el carrer Princesa, el carrer de Montcada, el carrer dels Sombrerers, el carrer de Santa Maria, el Passeig del Born i acabant, de nou, la plaça Comercial.

Correfoc de la Mercè

Les activitats finalitzaran amb l’esperat Correfoc de La Mercè el dissabte 23 de setembre que sortirà des de Passeig de Gràcia. 

El correfoc infantil engegarà a les 18.30h i l’adult a les 20.30h. 

Podeu trobar tota la informació de La Mercè 2023 aquí