TRIX és el nom de la bèstia inclusiva de Barcelona!

El diumenge 28 de gener de 2024, la territorial de Barcelona va celebrar la jornada per posar-li nom a l’única bèstia inclusiva de Barcelona. Finalment, i després d’un període de votacions i deliveracions, el nom triat va ser TRIX.

TRIX és una figura creada l’any 2022 amb forma de drac de tres caps, feta amb un material molt lleuger i està dissenyada perquè infants amb diversitat funcional la puguin portar. Amb la finalitat de fer les festes populars accessibles per a tothom, la figura la va crear Olga Malavia a partir de les il·lustracions de Xavier Malet. La bèstia té trets d’altres bèsties infantils de la ciutat, com una peülla de porc, una ala o una cua caragolada, i està feta amb espuma de poliuretà, un material que permet que persones amb cadira de rodes la puguin portar. A més, gaudeix d’una coreografia inclusiva i una melodia específica per ella. La primera bèstia infantil inclusiva de Barcelona es va impular des de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

La jornada va estar plegada d’activitats per a tots els públics. Va començar amb un esmorzar d’allò més deliciós i cortesia del Museu de la Xocolata i la pastisseria Triomf del Poblenou, que ens van servir xocolata desfeta amb melindros. Seguidament, una cercavila pels carrers del barri de la Ribera amb totes les colles infantils de Barcelona van acompanyar la bèstia inclusiva TRIX i a tots els infants que la van fer ballar. Un cop retornats a la plaça Comercial, els infants dels Falcons de Barcelona van fer una mostra de la seva tasca amb una posada en escena de les seves figures.

Ivan Caro va ser l’encarregat d’amenitzar la vetllada ensenyant a infants i adults algunes de les músiques i danses més populars i fent ballar a tota la plaça. I, per tot aquell qui va voler, Bestiari va posar a la seva disposició ulleres de Realitat Virtual per gaudir del projecte “Toc d’Inici 360º”. Aquí podeu veure un resum de la jornada de TRIX.

Durant el matí, ens van visitar els companys dels informatius de Betevé que van poder entrevistar a algunes de les persones de la festa. Aquí us deixem algunes de les declaracions i també l’enllaç per veure el reportatge.

“Dos nens sords els van explicar la importància que té per a ells poder sortir amb les colles tal com els altres nens. “Volem sortir a ballar i participar en les cercaviles. Estem molt contents de ser els primers. Estic al·lucinant”. 

“Se senten iguals que la resta de persones, perquè ho són! És emotiu veure que els agrada tant”, va expressar Eva Colldeforn, intèrpret de llengua de signes i col·laboradora amb l’Agrupació del Bestiari festiu i popular de Catalunya. Colldeforn ho celebra però també reconeix que “anem tard. Si parlem d’una activitat inclusiva hauria de ser-ho per a tothom; persones amb discapacitat física, mental, psíquica, sensorial, i que tothom pogués participar lliurement”.

En la mateixa línia, Jordi Mullor, vicepresident de Bestiari, va explicar que la bèstia inclusiva és un projecte que va començar amb el llenguatge de signes, que van adaptar fa molt de temps. “Vam pensar que volíem una bèstia que pogués portar tothom, tant si té problemes de mobilitat, auditius, visuals, etcètera, i això és el que estem treballant”, afirma.”

Des de la territorial de Barcelona volen agrair especialment al Museu de la xocolata i a la pastisseria Triomf per fer possible l’acte, però també a totes les colles participants, als col•laboradors de l’activitat i al públic assistent

Aquesta jornada és el tret de sortida de les activitats de Santa Eulàlia 2024 programades per l’Agrupació del Bestiari Festiu que podeu consultar aquí.

Recull de les colles participants a la Jornada de TRIX