Activitats de Bestiari infantil de Barcelona per Santa Eulàlia 2024

Les colles de Bestiari infantil de la territorial de Barcelona participen a les Festes de Santa Eulàlia 2024 

Una programació inclusiva, integradora i cohesionadora que comptarà amb dues exposicions, la presentació del nom de la nova bèstia inclusiva, el Toc d’Inici Virtual i un correfoc

Cada any, a la ciutat de Barcelona es duen a terme dues grans concentracions de bestiari. La primera, durant el correfoc infantil que s’organitza per la Festa Major d’hivern de Barcelona, Santa Eulàlia (12 de febrer) i l’altra per les Festes de la Mercè (24 de setembre), encara que només queden representades les colles de la ciutat. Amb aquest esperit de reunió de la imatgeria festiva, des de la territorial de la ciutat de Barcelona de l’Agrupació del Bestiari, s’han preparat una sèrie d’activitats culturals per les Festes de Santa Eulàlia 2024, que tindran lloc del 27 de gener al 14 de febrer de 2024.

Enguany, s’ha cregut que Santa Eulàlia és el marc ideal per apropar la imatgeria festiva infantil a les barcelonines i els barcelonins, especialment als infants, i quan parlem d’infants parlem de tots els infants sense distinció de gènere, raça o diversitat funcional. És per aquest motiu que les 17 colles barcelonines de bestiari infantil, que representen un total de 24 bèsties, han creat un programa inclusiu, integrador i cohesionador.

El Born CC acollirà dues exposicions. La primera serà l’Exposició d’imatgeria festiva infantil de la ciutat de Barcelona, que acollirà la balconada del Born CC des del dissabte 27 de gener i fins al dimecres 14 de febrer.Aquest any s’amplien els elements d’accessibilitat de la mostra i part de la cartelleria de l’exposició es podrà llegir en llenguatge Braille; i l’exposició comptarà amb visites guiades per persones amb diversitat funcional.  

La segona exposició que podreu visitar al Born CC serà la dels Cavallets Cotoners. L’Esbart Català de dansaires, que és l’encarregat de fer ballar els Cavallets Cotoners des de 1934, celebra els 90 anys de la construcció dels Cavallets i els 600 de la primera notícia de la presència de Cavallets Cotoners a la processó de Corpus de Barcelona, amb l’exposició 600 anys de Cavallets Cotoners

El diumenge 28 de gener, de 10 h a 14 h a la plaça Comercial, tindrà lloc una jornada al voltant de la nova Bèstia inclusiva, que està pensada perquè qualsevol infant d’entre 5 i 10 anys la pugui portar. És una bèstia itinerant que viatja amb el seu diari per centres educatius, hospitals, centres de formació… i que per Santa Eulàlia torna amb les colles. 

Enguany, la Bèstia inclusiva busca nom i serà el diumenge a les 11 h quan es farà públic. A les 11.30 h, se celebrarà una cercavila de presentació de la bèstia amb totes les colles de bestiari infantil i es comptarà amb un grup d’infants de l’IMPD per portar-la. També comptarem amb la participació del dinamitzador Cultural Ivan Caro, que ens proposarà una mostra de danses tradicionals i ens explicarà els instruments que les acompanyen. La jornada tancarà amb un taller de Falcons. 

La tercera activitat programada seran dos tallers per poder visualitzar el Toc d’Inici 360º. Durant el Toc d’inici del 2023, l’Agrupació del Bestiari va enregistrar els lluïments de les figures a la plaça Sant Jaume amb una càmera 360º, que capta tot el que passa a la plaça amb 360º. Amb aquesta iniciativa, Bestiari ofereix una experiència immersiva: reviure el Toc d’Inici amb els lluïments de totes les figures com si fossis a l’escenari, amb una visió de 360 graus dels balls i la música de l’edició del 2023 a la Plaça Sant Jaume. L’activitat tindrà lloc els dijous 1 i 8 de febrer de 18 h a 19.30 h a la Sala Castellví d’El Born CC i cal fer inscripció prèvia en aquest enllaç.