XVI Trobada de Bestiari Domèstic a Castelló de la Plana

El primer acte del 2024 organitzat per Botafocs amb el suport de l’Agrupació del Bestiari Festiu, és la XVI Trobada de Bestiari Domèstic, que va comptar amb la participació de la Somera de Reus, el Dracgall de Castellgalí, l’Ase Innocenci de Vilassar de Mar, així com l’amfitriona l’Haca Traca Almalafa de Castelló de la Plana. Altres entitats de cultura popular que també van participar van ser els Dolçainers i Tabaleters del Grau i el Grup de Danses Illes Columbretes.

A partir de les 18 h es va realitzar la plantada del bestiari, que va permetre gaudir de les figures i dels seus acompanyaments musicals. A les 18,30 h es va iniciar la cercavila sense foc, que va convocar a tot el veïnat a la festa. Es van presentar tots els actes de la jornada, la vida cantada i teatralitzada de sant Antoni del Porquet, amb implicació dels integrants de Botafocs.

Tot seguit els balls de les figures de bestiari convidades va omplir de música de percussió, dolçaina i tabal, sacs de gemecs, flabiol i tamborí… tota la plaça del Casal Jove, amb molta presència del públic, que va fer un donatiu per a les butlletes del sorteig del porquet de sant Antoni, mentre el grup Illes Columbretes mostrava un tast dels balls de les nostres comarques. Amb la participació dels dimonis i una mà innocent es van extreure el número guanyador 179, que va correspondre a una persona molt coneguda en el Grau. També es van lliurar uns detalls de record a totes les entitats participants, amb la presència de la Tinent d’Alcalde del Grau.

L’inici a les 20 h de la Diablera, amb la participació de totes les figures de bestiari, els Dolçainers i els Botafocs va crear un ambient fester molt especial pels carrers del Grau de Castelló. La plaça Verge del Carme va ser el final del correfoc, que amb l’encesa conjunta del bestiari i l’encesa de la foguera, amb un remat pirotècnic, va tancar els actes de la tarda.

Un sopar intercultural va arrodonir la festa, que va continuar amb dues actuacions musicals, un remember d’Ovidi Montllor i Lluís Llach, i el grup “l’Esquadró de mitjanit”, que actuava per segon cop en la jornada, que també va comptar amb nombrosa presència de públic.

Contents d’haver compartit la jornada ens vam acomiadar fins a retrobar-se arreu de les comarques a curt termini.

Text i imatges Rafel Pérez i Sorlí