XXIII Trobada de Bèsties de Foc a Castelló de la Plana

La Plaça Major de Castelló de la Plana va tornar acollir,  l’11 de novembre del 2023, les activitats centrals de la XXIII Trobada de Bèsties de Foc, organitzada per Botafocs, amb el suport de l’Agrupació del Bestiari, ajornada de la seua data habitual al mes de juny per la constitució del nou ajuntament i pel retard en el pagament de les subvencions municipals anuals de cultura popular.

Les entitats participants van ser els Gegantons de Borriana, els dolçainers i tableters El Trull de Vila-real, el Drac de Dènia, la Cucafera de Tortosa, l’Asterió d’Amposta de la colla El Minotaure, la Quimera del Carmel de Barcelona, el dolçainers de Vinaròs, el Drac, la Víbria i el bestiari Infantil de Botafocs, amb la participació també dels Cabuts i dolçainers de La Vilavella, el Gegants i Manotes d’Ulldecona. En aquesta edició es va donar especial importància als acompanyaments musicals de tots els actes prevists.

El lliurament de detalls va anunciar els tocs de la cultura popular que es van desenvolupar alternant la percussió i la música dels dolçainers, Tot seguit es va iniciar el cercavila de lluïment pels carrers més cèntrics, tot i que es va retallar el recorregut.

Al voltant de 200 persones van participar directament en la XXIII Trobada, que ompliren els carrers de Castelló de balls, foc, fum, confeti i músiques, que estaven plens de un nombròs públlic de totes les edats. Una vegada tornat a la Plaça Major, es van iniciar els balls de les figures, amb foc i sense foc, amb gran espectació de tot els assistents. El públic que omplia la plaça va gaudir de l’espectacle màgic de la cultura del foc. Els tocs de les colles de dolçainers acompanyats pels timbals van anunciar l’encesa final, el remat pirotècnic i la traca, com a cloenda de l’acte, amb uns aplaudiments generalitzats.

Un sopar de germanor al CM Illes Columbretes, protegit de les inclimències del temps, va permetre recuperar forces i intercanviar opinions de la diada, dintre d’un ambient bestial. Es van acomiadar les entitats contents i pagades, amb la confiança de tornar-se a
trobar aviat. Un bon grapat d’imatges es poden trobar a la xarxes, de diferents persones i entitats, que han deixat constància de l’ambient bestial i festiu de la XXIII TBF.

Castelló de la Plana, 11 de novembre 2023
Rafel Pérez i Sorlí. President de Botafocs.