Festes de Sant Josep Oriol 2024

Del 16 al 24 de març el barri del Pi celebrarà la festa major amb grups convidats
d’arreu del país

El barri del Pi es prepara per celebrar la seva Festa Major, que enguany tindrà lloc del dissabte 16 al diumenge 24 de març.

Les festes començaran  dissabte 16 amb l’Inici de les Festes amb els Ministrers del Pi. Seguidament, hi haurà el Pregó de les Festes, que anirà a càrrec de la Sra. Itziar González, arquitecta, urbanista i exregidora del Districte de Ciutat Vella.

El mateix dia al matí també tindrà lloc la tradicional Remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’Anunci del Baladrer, la Tronada d’inici de les Festes, la Cercavila anunciadora i el Ball dels quatre Gegants originals del Pi, figures del segle XIX que només surten al carrer aquest dia.

A la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i els Bordegassos de Vilanova, i al vespre el Retaule de Sant Josep Oriol.

Diumenge 17, arriba el moment de Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona. En aquesta edició, el Lleó convidarà l’Àliga de Cervera, que surt en comptades ocasions de la seva ciutat. La Mulassa, per la seva part, rebrà el Garot de l’Arboç.

El divendres 22 a la tarda hi haurà la Cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que hi vulgui participar,  seguidament, sessió de contacontes amb una rondallaire. A la nit, tindrà lloc l’Emmulassa’t!, un dels actes més bojos de les festes, i el Ball de Festa Major amb les DJ’s Les Doncselles.

Dissabte 23, diada de Sant Josep Oriol, començarà amb l’estrena del nou vestit de l’Oriol (gegant petit del Pi), aquest és una recreació del vestuari que portava l’any 1858. La nova vestimenta s’ha fet al Taller Casserras de Solsona i compta amb una reproducció més acurada de la passamaneria, botons i dibuixos que conserva la peça del 1858, dipositada a l’arxiu de Santa Maria del Pi.

La diada continuarà amb la tradicional Passejada dels Oriols (els gegants de Ciutat Vella) que fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llançaran monedes de xocolata. Aquestes són la menja típica de les Festes i es fan fer expressament:
per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi.

Al migdia, hi haurà el Toc Solemne de Campanes i l’Ofici de Festa Major amb la ballada dels quatre Gegants originals del Pi amb la música de l’orgue de la basílica, així com el cant de l’Himne de Sant Josep Oriol (del 1909). A continuació, l’actuació del més que centenari Esbart Català de Dansaires i a la tarda, els Jocs infantils i els aclamats Atracaments d’en Perot lo lladre. A més, cap a les 20:30 h els històrics Gegants d’Ontinyent (País Valencià) faran acte de presència a les festes i executaran una mostra dels seus singulars balls. Ja a la nit, hi haurà el Ball de Festa Major amb el grup Canya d’Or.

L’endemà diumenge 24, el barri es despertarà al so de les gralles i tabals que faran les Matinades. Cap a les deu, la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya per acompanyar els Gegants del Pi, el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.

Al matí hi haurà també la Diada Falconera amb els Falcons de Barcelona, que un any més no han volgut faltar a la cita. A les 11:15 h hi haurà la mostra de balls d’alguns convidats i a les 11:45 h sortirà la Cercavila de Festa Major. Hi prendran part molts dels gegants de Ciutat Vella i altres convidats destacats com el Ball de Cossis de Tarragona, el gegant Calçot de Valls, el Ball d’Arquets, els Nans i els Gegants de Tàrrega, els Gegants de Premià de Dalt, Cerdanyola de Mataró i els Rajolers de Granollers, la Farfolla de la Sagrada Família i les Mulasses de Sabadell.
Les Festes finalitzaran amb la Tronada que s’enlairarà a les 13:45 h des del Campanar de la
Basílica del Pi i que anirà a càrrec de la Pirotècnia Estalella.

A més dels actes al carrer, s’han treballat diverses activitats paral·leles, com ara l’exposició dels cartells participants al Concurs de les festes. A més, torna La Ruta dels Atracaments, una gimcana en que les famílies podran atracar els comerços i descobrir on s’amaga en Perot lo lladre.

Amb motiu dels 600 anys de gegants a Barcelona, la Casa dels Entremesos acollirà l’exposició “Gegants al Món”, produïda per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. La mostra repassa els països dels cinc continents que tenen gegants i n’explica les principals característiques. Per acabar-ho de lligar, dijous 21 de març a les 20 h tindrà lloc a la mateixa Casa dels Entremesos la xerrada “Gegants al Món” a càrrec de Jan Grau, expert geganter.

Com els darrers anys s’organitzarà un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta
#ConcursSJO24. Les bases es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat

Tota la programació la podeu consultar al web www.gegantsdelpi.cat