Festes.org – versió 5.0

Nova imatge gràfica de Festes.org

Enguany fa 25 anys que va néixer Festes.org!! Una de les activitats que faran per commemorar l’efemèride és renovar de dalt a baix l’espai telemàtic: una nova versió de Festes.org.

A grans trets, el que volen fer és redissenyar completament l’aspecte gràfic del web, convertir-lo en responsiu, millorar la presentació dels continguts, georeferenciar la informació, potenciar el cercador perquè presenti uns resultats més acurats, ampliar l’àmbit dels continguts a tota la cultura popular… i alguna sorpresa més.

Com que aquest és un projecte gran, molt complex, força car i l’Associació Cultural Rebombori Digital son una entitat petita i sense gaires recursos, han decidit obrir un projecte a Verkami perquè tothom que ho desitgi els pugui ajudar aportant el seu granet de sorra.

Vols ser mecenes d’aquesta nova versió de Festes.org i figurar com una de les persones, entitats o empreses que van fer-la possible?

Clica aquí i fes una aportació!

Què és Festes.org?

Pels que no els conegueu, Festes.org és un web de caràcter divulgatiu que focalitza els seus continguts en les celebracions festives populars i el conjunt de la cultura tradicional dels Països Catalans.

Va néixer ara fa 25 anys, el 1999, amb la perspectiva del canvi de mil·lenni i amb la irrupció de la Xarxa Internet, dos fets que van provocar l’eclosió de molts projectes que volien posar l’encara incipient revolució tecnològica al servei de les persones, el coneixement i la cultura.

Des d’aleshores, Festes.org ha anat creixent en continguts fins a convertir-se en el web de referència que és ara: un indret web on trobar informació -exhaustiva i ben organitzada- de les festes populars del país, els seus elements, la seva història, el seu origen i significats, les entitats que les protagonitzen, els proveïdors que ajuden a fer-les possible…

Clica aquí i fes una aportació!

El web manté un vincle permanent amb l’actualitat, doncs la seva pàgina principal és una agenda on cada setmana s’ofereixen ressenyes de les principals festes que se celebren així com de les principals novetats editorials del sector.

Festes.org és, també, una gran mediateca especialitzada que inclou ressenyes de més de 2.300 llibres publicats per unes 70 editorials, revistes, DVDs i CDs, i 500 articles d’opinió signats per més de 1.000 autors (especialistes de cada matèria). Son un altaveu de les recerques i treballs de moltes persones, un altaveu de la diversitat d’opinions que hi ha a l’entorn de les festes i la cultura popular.

Després de 25 anys d’història, Festes.org s’ha convertit en un portal imprescindible per conèixer les nostres festes populars essent consultat regularment per milers de persones amb objectius diversos (personals, acadèmics, professionals, turístics, periodístics, educatius…).

Si voleu saber què opinen de Festes.org, podeu consultar els textos que estan rebent aquests dies en motiu del 25è aniversari en aquest aplicatiu que han obert per a l’ocasió:

-> http://www.festes.org/25anys/index.php

Què volen fer ara?

Com ja hem dit, després d’aquests primers 25 anys de vida donant un servei d’informació públic i gratuït a la Xarxa, i amb l’excusa del 25è aniversari, volen renovar completament el web, volen fer la versió 5.0 de Festes.org.

Clica aquí i fes una aportació al verkami!

Al tractar-se d’un projecte molt complex a nivell tècnic i de continguts, ja fa mesos que han començar a treballar-hi. De moment ja tenen la nova imatge corporativa i el nou disseny gràfic enllestit i ara ja son en la fase de maquetació i posterior programació de les pàgines.

Si tot va bé, la nova versió del web veurà la llum l’agost de 2024, just quan faci 25 anys de la primera.

Quines característiques tindrà el nou web?

Una de les característiques destacades del nou web és que serà “responsiu”: el contingut es podrà veure perfectament adaptat a tots els dispositius (ordinador, tauleta i telèfon mòbil).

Pel que fa als continguts, s’aprofitaran la majoria dels generats durant aquests primers 25 anys. Se’n millorarà la presentació per tal de fer-los més atractius visualment, amb una tipografia més gran i potenciant-ne l’aspecte fotogràfic.

La principal novetat és que amb el nou web volem ampliar l’àmbit de continguts al conjunt de la nostra cultura tradicional (cuina, llegendari, cançoner, jocs, imaginari, oficis artesans, paremiologia, herbes remeieres, mitologia, creences, medicina popular…) que, de fet, és d’on beuen les festes populars.

En el nou web, es farà encara més visible l’estreta relació entre les festes i la cultura popular, doncs la nova plataforma sempre suggerirà articles relacionats amb el que s’està consultant.

Clica aquí i fes una aportació al verkami!

Una altra de les millores destacades que s’introduiran serà la georeferenciació de la informació, una eina analítica de primer ordre que permetrà fer-se una idea sobre un mapa, per exemple, de quines poblacions celebren una determinada festa, de en quines zones és pròpia una determinada tradició, en quines comarques està més implantat un determinat ball, etc

També es faran canvis a tota la plataforma per tal de fer encara més fàcil la participació dels que vulguin fer-nos arribar informació per tal de millorar els continguts del web.

Per altra banda, es millorarà molt l’eina per fer cerques, que es podrà utilitzar tan a l’interior de tot l’espai web com restringit només a la secció “Mediateca”. En qualsevol cas, el cercador proporcionarà uns resultats molt més acurats i ben ordenats.

Finalment es faran millores en el butlletí intern, l’instrument principal de comunicació entre Festes.org i els subscriptors, i s’implementaran noves vies de comunicació (grups de whatsapp, telegram…)

En definitiva, volem fer un Festes.org millor, que proporcioni més i millors continguts, més atractiu visualment, amb més fotografies, amb una informació encara més acurada, ben organitzada i presentada…

Clica aquí i fes una aportació al verkami!

Qui participa en aquest projecte?

En aquest projecte hi estan involucrats el fundador i director de Festes.org, Manel Carrera, el dissenyador gràfic Xavier Miret i l’empresa de programació Antaviana. A nivell de continguts hi treballaran diversos membres de l’Associació Rebombori Digital, l’entitat que vetlla pel manteniment de Festes.org.

Clica aquí i fes una aportació al verkami!

A què destinaran les aportacions?

Les aportacions es destinaran íntegrament a pagar el 50% de les despeses totals d’aquest projecte que, desglossades per conceptes, són les següents:

Disseny gràfic: 5.000€

Maquetació i programació: 12.000€

Adaptació de continguts: 3.000€

Serveis Verkami: 650€

TOTAL: 20.650 €

Calendari previst

Setembre 2023 – Març 2024. Conceptualització del nou web. Disseny nova imatge corporativa. Disseny gràfic de totes les pàgines del web.

Abril-Juliol de 2024. Maquetació i programació de la web. Adaptació de la base de dades. Integració de continguts. Enviament i implementació recompenses als mecenes.

Agost de 2024. NOU WEB ONLINE.

Juny-desembre de 2024. Migració de la base de dades. Adaptació dels continguts a la nova plataforma. Introducció de nous continguts.