Prothus, la bèstia osonenca de Tona

Prothus de Tona. Imatge: Raquell Trullà Arjonilla
Imatge de portada: Raquel Trullà Arjonilla.

Basat amb la troballa d’un animal prehistòric únic al món al municipi de Tona, l’any 2018 es construia aquesta bèstia plena d’elements simbòlics com grans de blat a les ales o mosaics a la cua per les aigües sulfuroses de la contrada, entre molts d’altres detalls.

Fotografia del crani del Prototherium ausetanum. Imatge: Servei d’Arqueologia i Paleontologia
Fotografia del crani del Prototherium ausetanum. Imatge: Servei d’Arqueologia i Paleontologia

Arran de la troballa de les restes d’un sirènid  prehistòric (Prototherium ausetanum) l’any 2006 al municipi de Tona, l’AMPA de l’EMMTona (Escola de Música de Tona) encarrega un element festiu que, basat en aquesta troballa, permeti representar diferents elements històrics de la població i vingui a enriquir el panorama cultural, musical i festiu de la població.

El Prothus (nom que se li atorgà al 2017 per votació popular), es regeix per un protocol festiu decidit per una comissió formada per l’AMPA EMMTona, els Flabiols de Tona, el Camp de les Lloses i una entitat convidada diferent cada any.

 

El Prothus té músiques i balls propis, sempre acompanyat del so del flabiol (en record dels flabiolaires que hi havia tant a Tona com a les rodalies), i durant els seus balls pot llançar foc i aigua rememorant la vinculació de la població de Tona amb l’aigua (balnearis, pagesia, el sireni…)

Intervenen diferents personatges en les actuacions, com són els Portadors (que s’encarreguen de la correcta evolució i ball de la bèstia), les Rieres (nenes que en record de la llegenda d’en Serrallonga i les dones de Cal Riera s’encarreguen de domar la bèstia), els Flabiolaires (que acompanyen musicalment l’element), la Roseraire Major del cos de dansa de l’Esbart Dansaire Castell de Tona i molts altres personatges que s’estan construint  a l’entorn de l’imaginari festiu que crea el Prothus.

Detall del ram de flor seca que duu a la boca en Prothus
Detall del ram de vermelló (espígol) que duu a la boca en Prothus. Imatge: Ester Garrido
Moment en que en Prothus entrega el ram a les nenes com diu la seva llegenda.
Moment en que en Prothus entrega el ram de  vermelló que recull la Roseraire Major de part del premi Mil.liari. Imatge: Ester Garrido
Prothus ballant. Imatge: Ester Garrido
Prothus ballant. Imatge: Ester Garrido

 

 

 

 

 

 

Què significa cadascuna de les parts del Prothus?

 • COS: Amb forma de peix, reprodueix la possible forma dels Sirenis (o vaques marines) prehistòrics
 • ALES: Hi ha  uns grans que són una al·legoria al blat, per fer referència al passat iber i romà de Tona; així com la forta vinculació del sector de la pagesia que encara actualment és present a la població.
 • CLAU DE SOL: Hi ha dues claus de sol en una clara referència a la tradició musical de Tona.
 • CAP: Amb semblances als dracs medievals, ens recorda la història medieval de la població on el castell termenat de Tona és molt present a la vida actual dels tonencs.
 • MOSAICS: La cua té uns petits mosaics que, igual que l’aigua que llança la bèstia, fa referència als Balnearis i les seves aigües que tant han marcat la història de la població.

Totes les  músiques i coreografies que acompanyen aquesta bèstia tonenca són exclusives d’ella i tocades per flabiols, un instrument que des de fa 80 anys ha estat present a l’Aplec de La Rosa a Lurdes i al Castell a Tona.

PROTHUS FITXA TÈCNICA

 • Tipus: Bestiari de protocol. Llença aigua i foc
 • Mides: 2,85m de llarg i 28kg de pes
 • Material: Fibra de vidre
 • Constructor: Creacions Tallaferro
 • Any de creació: 2018
 • Música: Ball del Jofnug (El ball d’homenatge), Caminant amb el Prothus i 4 Pams
Prothus - 4 Pams - partitura
Prothus – 4 Pams – partitura
Prothus - Caminant amb el Protus - partitura
Prothus – Caminant amb el Protus – partitura
Prothus - Jofnug - partitura
Prothus – Jofnug – partitura