El Drac Olivé, protector del Montserratí: una nova llegenda arrelada a Olesa de Montserrat

El Drac Olivé, una de les bèsties festives més emblemàtiques del Baix Llobregat, protagonitza una nova llegenda arrelada al territori. Sota el títol El Drac Olivé, protector del Montserratí, l’escriptor Albert Caro i la il·lustradora Inma Clemente han donat vida a un conte que té com a objectiu fer un homenatge a la nostra cultura popular, enllaçant-la amb la mitologia del seu poble d’origen: Olesa de Montserrat.

El relat forma part de la col·lecció Llegendes del Montserratí de l’editorial Paper d’Estrassa, una iniciativa que busca recuperar, reinterpretar i crear històries que reforcin el vincle entre el territori i el seu patrimoni immaterial. En aquest cas, el Drac Olivé, conegut per tots els olesans i olesanes,  deixa de ser només un element del bestiari de foc per esdevenir també un personatge llegendari amb un paper protector dins l’imaginari comarcal.

Portada del llibre “El Drac Olivé, protector del Montserratí”

El passat dissabte 5 d’abril, a les 12 del migdia, l’Espai Paper d’Estrassa d’Olesa de Montserrat va acollir-ne la presentació oficial del conte. La història té com a protagonista en Lluc, un nen de 12 anys, que un dia descobreix un llibre d’un avantpassat que li revelarà la veritable història del Drac Olivé i la seva relació amb la Guerra del Francès. L’objectiu dels autors és acostar la cultura popular a les famílies, creant una llegenda de nova creació que pugui arrelar entre les noves generacions.

El Drac Olivé, figura festiva creada el 2004 per la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) d’Olesa de Montserrat, és un dels dracs gegants de Catalunya. Pesa 500 kg, fa 3 metres de llargada i 2,5 m d’alçada. Amb el temps, ha esdevingut una peça central de les celebracions locals i un element habitual en trobades arreu del país. El Drac Olivé simbolitza l’adaptació de les figures festives als relats contemporanis.

 

 

 

 

 

 

 

Fotografies del Drac Olivé durant la Trobada del Mil·lenari de Montserrat

Amb aquesta iniciativa editorial, es reforça la funció simbòlica de les figures festives com a transmissors de valors, memòria i identitat. Al mateix temps, es construeix un relat que permet que el bestiari no sigui només un espectacle visual, sinó també una porta d’entrada al món de la fantasia i les arrels col·lectives. I que els dracs, per molt que escupin foc, també poden ser herois.